Флешки для Гааги: Гордон виправдовує своє інтерв’ю з Гіркіним

01:07, 19.05.2020
Флешки для Гааги: Гордон виправдовує своє інтерв’ю з Гіркіним

Ще до виправдань Гордона під його офісом зібралися активісти, які закидали фасад яйцями та запалили фаєри.

Інтерв’ю журналіста Дмитра Гордона із терористом Ігорем Гіркіним «Стрєлковим», яке тривало в онлайн-режимі 4 години у понеділок ввечері, неабияк збурило українську громадськість.

 

З жорсткою критикою Гордона у соцмережах виступили опозиційні політики, волонтери, громадські активісти, діячі культури та інші. Патріоти ж закидали офіс Гордона яйцями. А сам він заявив, що брав інтерв'ю у Гіркіна за сприяння спецслужб, а флешки надіслав у Гаагу.

 

Про це повідомляє «Україна молода» в ніч на вівторок.

 

Раніше Дмитро Гордон взяв інтерв’ю у зрадниці України Наталії Поклонської, яка в час анексії Криму була призначена сепаратистами «прокурором» автономії. Нині ж – у одного з ватажків бойовиків, колишнього "міністра оборони ДНР" Ігоря Гіркіна. Перше інтерв’ю Гордон назвав «бомбою», а друге оцінив, як «ядерний вибух».

 

 

Першою політичною силою, яка відреагувала на таку «журналістику» стала партія «Європейська солідарність», яка заявила, що вимагає від СБУ негайно порушити справу за фактом розпалювання ворожнечі, підтримки тероризму та підриву суверенітету країни блогером Дмитром Гордоном.

 

«Розповсюдження на медіаресурсах Гордона у вигляді «інтерв’ю» пропагандистських виступів терориста Гіркіна, причетного до захоплення Криму і Донбасу та колаборанта Поклонської, причетної до фальсифікації справ і арештів десятків кримських татар і українців, є очевидним злочином проти суверенітету та територіальної цілісності країни, за яку передбачена пряма кримінальна відповідальність», - наголосили у партії Порошенка.

 

В «ЄС» вважають, що влада спільно з реваншистами тим самим реалізує спецоперацію Кремля «примирення».

 

Тоді як Дмитро Гордон пізніше заявив: «Інтерв'ю з Наталею Поклонською та з Ігорем Гіркіним були зроблені мною в співдружності з українськими спецслужбами. Ці інтерв'ю ніколи до цього не робив ніхто і ніколи ніхто в Україні не опитував ні Поклонську, ні Гіркіна щодо зради і злочинів, які були скоєні за участю цих людей на території України».

 

За його словами, флешки з матеріалами цих інтерв'ю знаходяться в Гаазі, ці свідчення Поклонської та Гіркіна стануть одним з основних показань на процесі у справі про анексію Криму і розв'язуванні кривавої бійні на Донбасі.

 

Слова Гордона певною мірою підтвердив перший заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, який займається Кримом і Донбасом.

 

"Використання органами прокуратури та досудового розслідування інформації з інтерв'ю підозрюваних і обвинувачених осіб досить поширена світова практика. Такі інтерв'ю цінні додатковими фактажем, деталями. Наприклад, так звана "прокурор" Криму підтвердила, що їй відомо про підозру і кримінальні переслідування проти неї в Україні", - сказав Мамедов журналістам.

 

За його словами, Гіркін розповів про конкретні факти вчинення ним особливо тяжких злочинів. Відтак, ці дані будуть детально проаналізовані прокурорами і слідчими.

 

Мамедов додав: «Так само не виключається можливість, що в подальшому ця інформація стане предметом розгляду і під час розслідування серйозних порушень міжнародного гуманітарного права - військових злочинів і злочинів проти людства, в тому числі в міжнародних судових інстанціях. Йдеться про відомості, які свідчать про контроль і постачання зброї незаконним збройним формуванням з боку Російської Федерації».

 

Відреагувати на інтерв’ю з Гіркіним пообіцяли й у СБУ.

 

Утім, виправданням Гордона не повірила нардепка від «ЄС» Ірина Геращенко

 

«Людина сама їсть лайно і примушує їсти нечистоти суспільство, при цьому натякає, що виконує якусь «місію», що це не просто «інтерв’ю», а «узгоджене інтерв’ю», щоб зібрати матеріал і допомогти спецслужбам і прокуратурі в кримінальних справах проти терористів і колаборантів. Це дійсно не просто « інтерв’ю», а місія, частина спецоперації, не виключаю, що дійсно спільної спецоперації з нинішніми спецслужбами і силовими структурами по поверненню терористів і колаборантів в український інформаційний простір. Щоб покидьків і їх ідеї обговорювали. Й поступово звикали, що ми- єдине інформаційне поле, а там і до «одного народу» недалеко», - написала пані Геращенко у Facebook.

 

На її думку, якщо спецслужбам для доказу злочинів терористів потрібно ще якісь інтерв’ю, тоді «грош ціна цим спецслужбам», адже Поклонська і Гіркін неодноразово давали «зізнання» російським ЗМІ та інформресурсам бойовиків.

 

Ще до виправдань Гордона під його офісом зібралися активісти, які закидали фасад  яйцями та запалили фаєри. На їхню думку, саме Гордон легітимізує терористів та пособників окупантів.

 

Також протестувальники написали на асфальті нецензурний надпис, співзвучний з прізвищем журналіста.

 

 

Вочевидь, акція протесту зачепила Гордона, адже у своєму відеозверненні він самовпевнено заявив, що вони задокументували всіх, хто брав участь у "незаконних акціях". Тому Гордон вимагає, щоб активісти прибрали все, що там зробили, до 9.00 ранку. "Відповідальність на кожному з вас", - сказав Гордон.

 

Він також звернувся до п'ятого президента Петра Порошенка, його команди, журналістів та людей, які його "таврували ганьбою" і запропонував їм звернутися до генпрокуратури. Мовляв, він допомагав слідству. Після цього Гордон зажадав, щоб вони публічно перед ним вибачилися.

 

Тим не менше, гнівних коментарів на адресу Гордона у соцмережах не стає менше.

 

Воно й не дивно, адже в інтерв'ю Гордону Гіркін, зокрема, не криючись зізнався, що саме він віддав наказ розстріляти українських активістів Юрія Дяковського та Юрія Поправку. Тіла обох знайшли у 2014 році зі слідами тортур.

 

Крім того, «Стрєлков» розповів про свою роль у анексії Криму та кілька разів назвав українців і росіян одним народом.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Ігор Гіркін – відставний офіцер збройних сил РФ, колишній полковник ФСБ, воєнний злочинець. Учасник російської збройної агресії проти України в Криму та на Донбасі на боці Росії, а також низки інших воєн: у Придністров'ї (Молдова), Боснії та Чечні. Керівник руху "Новоросія" з 2014 року.

 

Наталія Поклонська – колишня українська, нині російська юристка. Має українофобські погляди. Після початку тимчасової анексії Росією Криму перейшла на бік Росії. Була прокурором окупованої території з 2 травня 2014 до 6 жовтня 2016 року. Органами МВС України оголошена в розшук за статтею 109 ч. 1 ККУ – "дії, початі з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про здійснення таких дій".