Залишенець Донецький: Юрій Шаповалов запроторений за грати за проукраїнський Twitter

17:00, 18.05.2020
Залишенець Донецький: Юрій Шаповалов запроторений за грати за проукраїнський Twitter

Лікар-невропатолог та голова донецького клубу любителів кактусів "Іслайя" Юрій Шаповалов має проукраїнські погляди.

Лікар-невропатолог Юрій Шаповалов запроторений сепаратистами так званої «ДНР» на 13 років за грати за те, що розміщував на своєму акаунті у соцмережі Twitter проукраїнські пости під нікнеймом «Залишенець Донецький».

 

Про це повідомляє «Україна молода» в понеділок.

 

За даними інформресурсів бойовиків ОРДЛО, так зване «МДБ ДНР» повідомило, що ще 16 квітня 2020 року вироком «суду» Донецька Юрій Шаповалов був засуджений на 13 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму.

 

Вражає, що провина Шаповалова полягає лише у проукраїнських постах у соцмережах. Бойовики пишуть: «З 2014 року вказаний громадянин вів акаунт у соціальній мережі Twitter, розміщував інформацію, що сприяє дестабілізації суспільно-політичної обстановки в республіці, а також зібрані дані про розташування військових об’єктів, пересування техніки та особового складу ЗС ДНР».

 

На думку терористів Донецька, лікар-невропатолог був завербований СБУ.

 

Зазначимо, Юрій Шаповалов був викрадений бойовиками ще в січні 2018 року, коли повертався з роботи додому. Згодом у мережі Інтернет з’явилося відео на якому видно, як озброєні бойовики на вулиці серед білого дня нападають на Шаповалова, кидають його на землю у той час, як він говорить по телефону з мамою.

 

Лікар вів у мережі Twitter акаунт під ніком «Залишенець Донецький», в якому розповідав про життя в окупованому Донецьку, ілюструючи свої пости фотографіями. Зараз його акаунтом користуються бойовики.

 

Як повідомив колишній бранець бойовиків, журналіст Станіслав Асєєв у соцмережах, раніше він передавав президенту України Володимиру Зеленському прізвище Юрія Шаповалова, але в обмінні списки його так і не включили.

 

За даними спільноти «Медійна ініціатива за права людини» у Facebook, Юрій Шаповалов - лікар-невропатолог та голова донецького клубу любителів кактусів "Іслайя". Посилаючись на свідчення колишніх цивільних заручників, у спільноті зазначають, що Шаповалова одразу привезли у таємну в’язницю так званого "МДБ" - "Ізоляцію". Там катували електричним струмом, били та зламали кілька ребер. І все заради того, аби затриманий зізнався у співпраці з українськими спецслужбами.

 

Наприкінці квітня 2018 року Юрія Шаповалова перевели до донецького СІЗО. Понад чотири місяці його мама не знала, де перебуває син.

 

"Ніхто не міг передати йому передачу. Він і влітку ходив у зимовому взутті, у якому його затримали у січні", - згадує колишній заручник Олег Галазюк.

 

Звільнені з Донецька наприкінці 2019-го заручники розповідають, що Шаповалов має проукраїнські погляди. 22 березня 2020 року Юрію Валерійовичу виповнилося 56 років.

 

Про проблематику обміну полоненими під час президентства Зеленського читайте у матеріалі "УМ": "Брудна бомба", а не бранці? Окупанти замість полонених присилають кримінальних злочинців".