Руки геть від Стерненка: активісти пікетували СБУ, фото

11:29, 18.05.2020
Руки геть від Стерненка: активісти пікетували СБУ, фото

Біля Головного слідчого управління СБУ в Аскольдовому провулку зібралося кілька сотень активістів. (Фото соцмереж)

Акція на підтримку громадського активіста Сергія Стерненка відбулася під стінами будівлі Головного слідчого управління СБУ, що в Аскольдовому провулку в Києві у понеділок вранці.

 

Саме цього дня активіста Євромайдану Сергія Стерненка викликали до СБУ для "для участі у слідчих і процесуальних діях". Напередодні активіст припустив, що слідство буде оголошувати йому підозру у вбивстві нападника Кузнєцова.

 

Про це повідомляє «Україна молода» з посиланням на повідомленні про проведення акції користувачів соцмереж.

 

Сам Стерненко після виходу з будівлі СБУ заявив, що він не "підозрюваний, а потерпілий".

 

 

Загалом біля слідчого управління СБУ в Аскольдовому провулку зібралося кілька сотень активістів, переважно у захисних масках. Серед них можна було побачити і відому телеведучу Яніну Соколову. Поряд із управлінням СБУ чергувало понад 30 правоохоронців.

У свою чергу, Служба безпеки повідомила, що активіста Сергія Стерненка викликали до СБУ на 9.00 ранку не для оголошення йому про підозру, а «для проведення окремих слідчих та процесуальних дій, які на даний момент часу не пов’язані з оголошенням йому про підозру».

 

                                             Сергій Стерненко в Аскольдовому провулку. 

 

В СБУ додають: «Активізація навколо цієї справи в інформаційному полі є нічим іншим, як свідомим намаганням загострити ситуацію в публічній площині та створити додаткові можливості для подальшого тиску на розслідування. Яке, на жаль, не поверне до життя вбиту раніше людину».

 

Як повідомляла «УМ», 15 травня двом чоловікам, які у 2018 році напали в Одесі на екслідера місцевого осередку "Правого сектору" Сергія Стерненка, оголосили підозру. Дії підозрюваних кваліфіковані як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень.

 

У квітні 2019 року стало відомо, що Олександр Ісайкул, який у травні 2018 року вчинив замах на одеського активіста Сергія Стерненка, втік з України.

 

Загалом у 2018 році на одеського активіста Сергія Стерненка було вчинено три замахи, в ході третього, 24 травня, загинув нападник, якого активіст, ючись, защахисмертельно поранив ножем.  

 

Поліція розслідує загибель нападника як умисне вбивство. Стерненко стверджує, що захищався.

 

На початку квітня ексзаступник генпрокурора Віктор Трепак розповів, що генпрокурорка Венедіктова заявила йому про необхідність повідомити Стерненку про підозру. Після цього Трепак пішов з посади.

 

Згодом пані Венедіктова сказала, що підозра Стерненку буде оголошена. Питання полягає лише у кваліфікації: вбивство чи вбивство при перевищенні меж необхідної оборони.

 

Вже 6 травня у дев'яти містах України відбулися акції на підтримку Стерненка.