Карантин: чи довго ще носити маску

00:30, 11.05.2020
Карантин: чи довго ще носити маску

У разі зниження кількості захворювань на Covid-19 масковий режим в Україні можна буде скасувати до кінця літа.

Влада прогнозує, що в разі зниження кількості захворювань на Covid-19 масковий режим в Україні можна буде скасувати до кінця літа.

 

Утім, якщо ситуація з поширенням коронавірусу буде лише погіршуватися, українці мають бути готові носити маску до кінця 2020 року.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв’ю «РБК-Україна».

 

«Якщо число випадків буде йти до зниження, поліпшуватися, то, можливо, і не все літо ми будемо ходити в масках, а досить швидко вийдемо. Можливо, і дитячі садочки відкриємо», — сказав пан Ляшко.

 

За його словами, з іншого боку, якщо сезонність не впливатиме на коронавірус, ситуація буде складнішою: «Тоді будемо балансувати на цих 350-500 нових випадків щодоби і маска стане з нами невіднятним другом до кінця цього року».

 

У свою чергу, прем’єр-міністр Денис Шмигаль у соцмережах анонсував послаблення карантинних обмежень 11 травня та назвав умови, за яких наступний етап послаблень настане швидше.

 

Глава уряду нагадав, що вже з 11 травня в Україні будуть частково зняті деякі обмеження та почне працювати концепція адаптивного карантину. Це означає, що місцева влада, з огляду на епідемічну ситуацію в кожному конкретному регіоні, зможе приймати автономні рішення для недопущення розповсюдження Covid-19.

 

Денис Шмигаль подякував українцям, які сумлінно дотримувалися карантинних правил протягом останніх двох місяців а також зазначив, що у разі подальшого виконання безпекових заходів, з карантину країна зможе вийти навіть раніше запланованого терміну.

 

«Окремо хочу подякувати всім українцям, які сумлінно дотримуються карантинних правил ці два місяці. Я знаю, що це було не просто, проте ви дійсно врятували тисячі життів та дали змогу краще підготувати нашу медичну систему до викликів пандемії», - наголосив прем’єр.

 

І додав: «Зараз наступає найбільш відповідальний момент, адже послаблення карантину не означає, що коронавірусу більше немає, або він став менш небезпечним. Ми маємо навчитися жити та працювати в нових умовах. Це ключова умова, за якої карантин не буде посилено, а наступний етап послаблень настане швидше».

 

Станом на 10 травня в Україні зафіксовано 15 232 заражених.

 

Як повідомляла «УМ», уряд продовжив дію карантину до 22 травня, але з 11 травня стартує перший етап пом'якшення обмежувальних заходів.

 

Зокрема, Кабінет міністрів дозволив після 11 травня відкрити для відвідування громадянами парки, сквери та зони відпочинку, об’єкти індустрії краси, оптової та роздрібної торгівлі в окремо розташованих приміщеннях, крім торговельно-розважальних центрів).