На Куликовому полі в Одесі дратувалися через українську мову, фото

15:04, 02.05.2020
На Куликовому полі в Одесі дратувалися через українську мову, фото

Черга біля Куликового поля в Одесі з бажаючих пройти до Будинку профспілок і вшанувати жертв трагедії 2 травня 2014 року.

Невеличка сутичка сталася біля входу на Куликове поле в Одесі на шості роковини трагедії 2 травня. Бажаючим вшанувати жертв трагедії не сподобалася українська мова, якою вів репортаж один зі стрімерів.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляють численні журналісти з місця події.

 

Зазначається, що люди вишикувались у чергу біля Куликового поля в Одесі, щоб пройти до Будинку профспілок і вшанувати жертв трагедії 2 травня 2014 року.

 

Через карантинні обмеження поліція пропускала лише по двоє охочих покласти квіти.

 

                                                                      Стрімер Валентин Ткачук. 

 

Сутичка ж виникла через те, що декілька присутніх обурилися українською мовою стрімера з Чорноморська Валентина Ткачука та облаяли його. Ткачук вів пряму трансляцію з входу на Куликове поле. Інший учасник черги вдарив стрімера, той штовхнув його, і тоді побити стрімера спробував ще один чоловік, а потім вже інший.

 

Сутичку зупинили проукраїнські активісти. Поліція розвела Ткачука та нападників в різні сторони, нікого не затримали.

 

 

Як пояснив журналістам сам Ткачук, на претензії кількох жіночок, які вимагали, щоб він перейшов на російську, він відповів, що є громадянином України і буде розмовляти державною мовою.

 

Після цього в полеміку втрутився молодик, який ображав патріота і лаявся матом. До нього приєднався ще один чоловік. Ткачуку завдали кілька ударів, у тому числі й ногою.

 

«Я не знаю цих людей. Конфлікт відбувся, тому що я говорив українською мовою. Такого раніше не було», – підкреслив Ткачук і пообіцяв звернутися до поліції.

 

За даними поліції, у день шостих роковин подій 2 травня за безпекою громадян в Одесі стежать понад півтори тисячі правоохоронців, серед яких – працівники поліції, ДСНС, нацгвардійці.

 

«Основні превентивні заходи зосереджені біля Соборної площі, Куликового поля та у центральній частині міста», – зазначили в поліції.

 

Як повідомляла «УМ», 2 травня 2014 році, ціною десятків людських життів було зупинено повзучий наступ так званої «російської весни» в Одесі.

 

Аби спростувати фейки російської пропаганди, «група 2 травня», що об’єднує незалежних експертів та небайдужих одеситів, зняла документальний фільм «2 травня. Без міфів».

 

Про проблеми сучасної української мови і її вивчення у школі читайте також у матеріалі "України молодої": "Освітній скандал: Зеленського питають навіщо вилучати зі стандартів українську і зарубіжну літературу".