Поминальні дні онлайн: у Сумах ПЦУ пропонує надсилати записки за упокій

16:30, 25.04.2020
Поминальні дні онлайн: у Сумах ПЦУ пропонує надсилати записки за упокій

Православна церква України приймає поминальні записки онлайн щосуботи. (Фото ПЦУ)

Духовенство Сумської єпархії ПЦУ не радить віруючим відвідувати кладовища на час традиційних поминальних днів, які відбуваються з неділі по вівторок, тобто з 26 по 28 квітня.

 

Так, священник Свято-Воскресенського собору, прессекретар Сумської єпархії ПЦУ отець Павло Сушинський закликав утриматися від відвідин кладовищ на так звані Гробки або Проводи і пропонує надсилати церві записки з проханням про поминання в режимі онлайн.

 

Про це повідомляє «Україна молода» з посиланням на заяву отця Павла Сушинського в суботу.

 

«Попереду поминальні дні, час коли ми традиційно вшановуємо пам’ять померлих близьких та рідних, зібравшись на місці поховання, щоб помолитися за їхні душі. Втім, у зв’язку з нинішньою ситуацією прошу вас уникнути масових скупчень – це заради нашої ж безпеки. Ми маємо розуміти, що в любові, яку ми хочемо донести нашим померлим близьким та рідним, необхідно також пам’ятати й про тих людей, хто є зараз в нашому житті», - наголосив прессекретар Сумської єпархії ПЦУ.

 

Як вихід із ситуації у єпархії пропонують надсилати записки з проханням про поминання на електронну пошту офіційного сайту Православної церкви України або СМС-повідомлення за номерами:

 

(0542) 22-54-26, (096)6130805, (095)1261594, (097)7914784,

де потрібно вказати ім’я померлого та помітку «за упокій», або просто зателефонувати.

 

Священник зауважив, що всі храми ПЦУ будуть відкриті щодня, а поминальні богослужіння звершуватимуться святими отцями як і раніше, проте без участі парафіян, відповідно до рішень та рекомендацій Священного Синоду ПЦУ, Міністерства охорони здоров’я та виконавчого комітету Сумської міської ради.

 

Принагідно отець Павло повідомив, що всі загальні поминальні богослужіння за участі парафіян проводитимуться священнослужителями лише з 6 червня, на Троїцьку поминальну суботу.

 

Водночас, у ПЦУ нагадали, що приймають записки для молитви за здоров'я або за упокій щосуботи в режимі онлайн

 

Зазначимо, що у Сумській області, за даними на 25 квітня, підтверджено 94 випадки коронавірусної інфекції, з них 4 летальні.

 

Як повідомляла «УМ», під час поминальних днів поблизу кладовищ будуть чергувати посилені патрулі, до несення служби буде залучено понад 22 тисячі поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії.