Пошкоджені вандалами: у Полтаві відновили меморіальні дошки загиблим АТОвцям і Петлюрі

13:55, 23.04.2020
Пошкоджені вандалами: у Полтаві відновили меморіальні дошки загиблим АТОвцям і Петлюрі

Полтава також відкриє ще одну меморіальну дошку - АТОвцю антитерористичної операції Едуарду Зебіну (позивний «Фізик»).

УМ писала, що 5 квітня цього року зловмисники пошкодили меморіальні дошки на честь полтавців Мирослава Кабушки, що встановлена на стіні школи № 18, а також Сергія Лимаря − на стіні школи № 9. Зазнала пошкоджень і меморіальна дошка Симону Петлюрі, встановлена на одному з будинків на його однойменній вулиці. Також тієї ж ночі була здійснена спроба розтрощити дошку атовцю Олександру Горячевському на стіні школи № 25, яка через антивандальне покриття витримала удари нелюдів.

 

Менше трьох тижнів знадобилось громадським активістам, ветеранам АТО та депутатам Полтавської міської ради для реконструкції пам’ятних знаків героям-землякам, які віддали своє життя за незалежність України.

 

 

"Комусь дуже не до вподоби, що Полтава й надалі залишається одним із форпостів національної ідеології та осередком патріотизму і громадянської свідомості, – розповів депутат міської ради Вадим Ямщиков. – Та попри усі намагання путінських посіпак, ми не віддамо їм на поталу пам’ять про своїх полеглих героїв. Діяння вандалів невідворотно отримають належну правову оцінку, а по суті скоєне злодіяння – це демонстрація повної кризи проросійських скрепів та ідеології".

 

Дошки відновлено  за сприяння  та кошт полтавських меценатів, колективу кооперативу учасників бойових дій, ТОВ «Деметра Агро-Груп». Усі вони вироблені з антивандального матеріалу, що в подальшому убезпечить їх від можливих посягань зловмисників, повідомляє АрміяINFORM.

 

Певною мірою цілісність історичних пам’яток, на думку ветеранів АТО, (ООС) забезпечать і спільні з представниками Національної поліції патрулювання, особливо в передсвяткові та святкові дні. Розглядається також  можливість встановлення у відповідних місцях і камер спостереження.

 

До слова, найближчим часом на виконання рішення виконкому міської ради в місті буде відкрито ще одну меморіальну дошку. На ній буде закарбоване ім’я учасника антитерористичної операції  Едуарда Зебіна (позивний «Фізик»). Ставши у 2015 році до лав захисників України, він героїчно загинув 30 листопада 2016 року під Авдіївкою від осколкового поранення.

 

Меморіальну дошку буде встановлено на житловому будинку № 50, що  на вулиці Соборності, в якому проживав захисник Вітчизни.