Почаїв закривають на повний карантин через спалах коронавірусу

20:46, 20.04.2020
Почаїв закривають на повний карантин через спалах коронавірусу

Через безвідповідальність московського попівства на карантин закривають ціле місто Почаїв.

Влада Кремнецького району Тернопільщини вирішила оголосити місто Почаїв карантинною зоною і вводить заборону на в'їзд/виїзд з неї з 10.00 ранку 21 квітня.

 

Такі жорсткі заходи пов’язані з тим, що у місті Почаїв зафіксовано спалах коронавірусу наступної доби після Великодня.

 

Про це інформує «Україна молода» в понеділок.

 

Зауважимо, що саме в цьому місті розташована Почаївська лавра, де МОЗ України підозрює масштабний спалах коронавірусу серед насельників, однак настоятель з числа ієрархів РПЦ в Україні відмовляється співпрацювати з медиками для проведення обстежень. Про це на засіданні оперативного штабу Тернопільській області сказала головний санітарний лікар Тернопільської області Оксана Чайчук.

 

Вона ж додала, що в України є також звернення консула Молдови про зараження восьми паломників, які відвідували Почаївську лавру.

 

Перший заступник голови Кременецької райдержадміністрації Вячеслав Онишкевич повідомив, що рішення про повний карантин у Почаєві ухвалено на позачерговому засіданні районної комісії з ПТЕБ та НС (з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій – ред).

 

 

«Зважаючи на різке зростання захворюваності на COVID-19 у місті Почаїв з 10:00 год. 21.04.2020 року вводиться заборона на в'їзд/виїзд з карантинної зони міста», - наголосив пан Онишкевич.

 

За його словами, за попередню добу офіційно у Почаїві підтвердили 13 випадків зараження коронавірусом, загалом у Кременецькому районі підтверджено вже 42 випадки.

 

 

Під час карантину в Почаїв зможе заїхати лише спецтранспорт, від якого залежить забезпечення життєдіяльності міста, але навіть такий транспорт повинен буде мати спеціальні перепустки.

 

Як повідомляла «УМ», саме московське попівство тривалий час ігнорує пандемію, аж доки на карантин не було закрито Києво-Печерську лавру, де на коронавірус вже захворіло понад 100 насельників.

 

Святогірська і Почаївська лаври нині також перебувають у користуванні українського підрозділу Російської православної церкви – УПЦ (МП). Ця релігійна організація стала єдиною в Україні, чільники якої закликали своїх вірян приходити на Великодні служби Божі, всупереч чинним обмеженням через поширення нового коронавірусу.

 

Духівництво РПЦ в Україні, яке господарює в Почаївській лаврі на Тернопільщині не побажало виконувати умови карантину: московське попівство просто відчинило ворота монастиря у Почаєві і пустило усіх бажаючих до головного храму, що спричинило скупчення вірян.

 

Поліція відкрила кримінальні провадження за фактами за фактами порушення санітарних правил і норм, як щодо Святогірської, так і щодо Почаївської лавр.