Пожежі на Житомирщині: вигоріло село Личмани та тисячі гектарів лісу

17:00, 20.04.2020
Пожежі на Житомирщині: вигоріло село Личмани та тисячі гектарів лісу

Наразі у Житомирській області з чотирьох осередків локалізовано два.

Масштабні пожежі в Овруцькому районі Житомирщини, попри всі намагання рятувальників і лісівників загасити їх, не припиняються там ще з 16 квітня. Ймовірно в результаті підпалів сухої трави і сміття, там вигоріли не тільки тисячі гектарів лісу, а й декілька десятків хат у селах.

 

Відповідні кадри у своєму відеоблозі на YouTube показав український журналіст Денис Казанський.

 

"Пройшовся по напіввигорілому селу Лічмани та познімав наслідки з повітря та з землі… Зміни клімату, дебільні підпали трави – і ось такі невтішні результати", – прокоментував він, підкресливши, що побачене викликає враження, ніби перебуваєш на зруйнованій внаслідок бомбардувань терористами території Донбасу.

 

На переконання Казанського, ці жахливі кадри – наслідок саме підпалів людьми сухої трави. А масштаби пов’язані зокрема й з погодними умовами – відсутність опадів восени-взимку та сильні вітри останнім часом.

 
"Жити тут далі не можна, бо згоріли будинки. Село Личмани можливо вже і перестане взагалі існувати після цієї трагедії. Це все наслідки варварських підпалів трави, які люди часто роблять заради задоволення. Це я показую для людей, які можливо не усвідомлюють усю важкість їхніх вчинків. Що вони знищують людські долі, вони є потенційні злочинці - кожен, хто підпалює траву", - сказав блогер.
 
 
Наразі у Житомирській області з чотирьох осередків локалізовано два. 
 
 
“За підсумками роботи вчора і вночі — вранці провели обліт зон пожеж. Щодо Чорнобиля. У зоні з 4 осередків один локалізований. Щодо Житомира — з 4 локалізовано 2. При цьому не дуже хороший на сьогодні прогноз щодо вітру - до 20 м/с - це сильний вітер. Наземні сили та авіація працюють як треба!” — написав вTwitter міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.
 
 
Міністерство внутрішніх справ України показало у відеоролику, як працює важка військова техніка на пожежах у Житомирській області.
 
 
“Військовослужбовці 26 артилерійської бригади та 72 окремої механізованої бригади направили в зону лиха екіпажі пожежних танків, які пробивають просіки в лісових масивах, проорюють протипожежні рови, припиняючи таким чином поширення вогню”, — йдеться в повідомленні.
 
 
 
Як повідомляла УМ, останній раз такі масштабні пожежі на Житомирщин були зафіксовані 24 роки тому.
 
 
Президент Зеленський підписав закон, який суттєво посилює  відповідальність за спалювання сухої рослинності в екосистемах України: штрафи для паліїв збільшили аж у 18 разів, щонайменше до 36 тисяч гривень.