Почаївська лавра: поліція Тернопільщини порушила другу справу за Великдень

08:21, 20.04.2020
Почаївська лавра: поліція Тернопільщини порушила другу справу за Великдень

Почаївська лавра фігурує у кримінальному провадженні через порушення санітарних норм.

Почаївська Свято-Успенська лавра на Тернопільщині стала другим монастирем в історії незалежної України, чиє духовенство фігурує у кримінальному провадженні поліції області через порушення вимог карантину на Великдень.

 

Що й казати, священики РПЦ у цьому монастирі проводили богослужіння, як зазвичай, ніби й не чули про пандемію коронавірусу. При цьому, усіляко ігнорували поліцію. Першими ж «кримінальними» порушниками стали їхні колеги зі Святогірської лаври, де митрополит Арсеній навіть давав цілувати руки вірним.

 

Як повідомляє «Україна молода», кримінальне провадження порушено через брутальне порушення вимог карантину: під час служби у головному храмі Почаївської лаври перебувало багато осіб, які не дотримувалися соціальної дистанції, частина з них - без засобів індивідуального захисту.

 

«Божественна літургія у Почаївській Свято-Успенській лаврі відбулася за участю великої кількості вірян. Згідно із попередніми домовленостями з духовенством Почаївської лаври, богослужіння мало проводитися з виконанням всіх умов та правил карантину. Прихожани мали перебувати на прилеглій території, а не в храмі», - йдеться в повідомленні поліції Тернопільщини.

 

Утім, як зазначається, на пасхальному богослужінні, яке розпочалося о 23-й годині, поліцейські зафіксували скупчення людей у храмі, ще кількадесят парафіян перебували надворі. Переважна більшість з них не дотримувалися належної дистанції.

 

Окрім того, під час релігійної відправи духовенство відчинило двері монастиря, й віряни, всупереч установленим обмеженням, почали масово заходити всередину. При цьому, ще й скандалили з поліцейськими, які їх застерігали. 

 

 

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за статтею 325 КК (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від п’яти до восьми років.

 

До речі, на сусідній Хмельниччині, в селі Головчинці зафіксовано два випадки коронавірусу у Свято-Преображенському жіночому монастирі РПЦ в Україні.

 

Що й не дивно, адже саме московське попівство тривалий час ігнорує пандемію, аж доки на карантин не було закрито Києво-Печерську лавру, де на коронавірус вже захворіло понад 100 насельників.

 

Зауважимо, що і Святогірська, і Почаївська лаври нині також перебувають у користуванні українського підрозділу Російської православної церкви – УПЦ (МП). Ця релігійна організація стала єдиною в Україні, чільники якої закликали нині своїх вірян приходити на Великодні служби Божі, всупереч чинним обмеженням через поширення нового коронавірусу.

 

Канонічна помісна Православна церква України натомість закликала вірян не йти до храмів, а приєднуватися до служб Божих онлайн чи за допомогою відеотрансляцій, а паски освячувати свяченою водою самостійно.

 

Із таким самим закликом виступила і Українська греко-католицька церква, що є частиною католицької спільноти, але дотримується східного обряду і юліанського календаря.