Київ у диму: повітря очиститься 20-22 квітня

18:51, 18.04.2020
Київ у диму: повітря очиститься 20-22 квітня

Володимир Зеленський під час онлайн наради щодо смогу в Києві і пожеж в Україні. (Фото Офісу президента)

Киянам доведеться страждати від забрудненого повітря у столиці і передмісті щонайменше ще кілька діб. Що й казати у повітрі в кілька разів перевищена гранично допустима концентрація пилу і залишків горіння, а також діоксиду сірки, діоксиду азоту та формальдегіду.

 

Але ситуація може покращитися не раніше 20-22 квітня.

 

Як повідомляє «УМ», про це йшлося під час наради в режимі онлайн під головуванням президента України в суботу.

 

Зокрема, голова ДСНС Микола Чечоткін продовжує наполягати, що забруднення повітря у столиці не пов’язане з пожежами в Чорнобильській зоні і констатує, що  зменшення забруднення очікується лише на початку наступного тижня.

 

За словами Чечоткіна, радіаційний фон у Зоні відчуження, Києві та області в межах норми й не перевищує фонових значень, а забруднення повітря у столиці не пов’язане з пожежами в Чорнобильській зоні. Загрози об'єктам критичної інфраструктури Зони відчуження, таким як "Укриття", сховище радіаційних відходів тощо, немає. На Житомирщині ж горить лісова підстилка, залишки деревини та очерет.

 

Голова ДСНС також повідомив, що найближчими днями опадів не передбачається. На початку наступного тижня вітер змінить напрямок на північний, і очікується зменшення впливу займань на забруднення повітря в столиці.

 

У той же час, заступник директора Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко повідомив, що в Києві в кілька разів перевищена гранично допустима концентрація пилу і залишків горіння, а також діоксиду сірки, діоксиду азоту та формальдегіду, і ситуація може покращитися 20-22 квітня.

 

«Станом на 17 і 18 квітня якість атмосферного повітря у столиці оцінюється наступними значеннями: зважені речовини (пил і залишки горіння) перевищують граничну допустиму концентрацію в 2-4 рази, діоксид сірки, діоксид азоту, а також формальдегід перевищують гранично допустимі значення в 2-3 рази. При цьому оксид вуглецю знаходиться в межах нижче ГДК», - повідомив пан Прокопенко.

 

І додав: «Великі значення забруднення атмосферного повітря, як правило, спостерігаються в нічні і особливо ранні години. Тому в даний час необхідно обмежити перебування на вулиці та не відкривати вікна. Ці забруднення, які спостерігаються в Києві, є наслідком переміщення повітряних мас з території Житомирської області. Найближчими днями північно-західний напрямок вітру збережеться. Вже 20-22 квітня вітер змінить напрямок на північний, і в ці дні очікується зменшення впливу на забруднення в Києві».

 

Прокопенко зазначив, що такі показники характерні для весняного періоду, крім зважених речовин, і оцінюються як некритичні для населення. Також він зазначив, що забруднення повітря в столиці не пов'язано з пожежами в Зоні відчуження.

Як повідомляла «УМ», пожежа у Чорнобильській зоні почалася 4 квітня. Її вдалося загасити завдяки дощу лише 14 квітня.

 

На Житомирщині другу добу вирує масштабна пожежа, яка охопила шість лісгоспів та знищила майже 40 будинків в Овруцькому районі.

 

Вітер приніс дим від пожеж на вулиці Києва і столичного передмістя. Рейтинг індексу якості повітря QIAir показав, що Київ - світовий лідер з забрудненого повітря вже дві доби поспіль.