Чорнобильська зона димить через тління настилу: знищено третину пам’яток

13:24, 18.04.2020
Чорнобильська зона димить через тління настилу: знищено третину пам’яток

Локальні пожежі та тління деревини все ще триває у пройдених вогнем осередках у Чорнобильскій зоні відчуження. (Фото ДСНС)

Задимлення Києва і столичного передмістя усе ж таки пов’язане не лише з пожежами на півночі Житомирщини, але й з невеличкими локальними пожежами та тлінням деревини у пройдених вогнем осередках у Чорнобильскій зоні відчуження станом на ранок суботи, 18 квітня.

 

Як повідомляє «Україна молода», цей факт нарешті визнали рятувальники. Адже раніше керівництво ДСНС вперто заперечувало інформацію КМДА про те, що продукти горіння у повітрі, якими засмерділися столичні вулиці останні дві доби, мають чорнобильське походження.

 

"Станом на ранок 18 квітня у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення підрозділами ДСНС надається допомога ДАЗВ у гасінні пожеж на території  Корогодського, Луб’янського, Паришівського, Дитятківського та Денисовицького лісництв. Спостерігається тління трав’яного настилу, пеньків та деревини в осередках пройдених вогнем", - йдеться у повідомленні пресслужби ДСНС.

 

Як відзначають рятувальники, інженерною технікою створено 297 км мінералізованих смуг. До гасіння пожеж залучено 716 чоловік та 166 одиниць техніки, з них від ДСНС 579 чоловік особового складу та 113 одиниць техніки, у тому числі 3 вертольоти ДСНС (якими 17 квітня здійснено 134 скиди – 268 т води).

 

Тривалі лісові пожежі в зоні відчуження знищили близько 30% туристичних визначних пам'яток, відзначає Forbes.

 

Але шанувальникам екстремального туризму не варто впадати у відчай: знаменитий диспетчерський пункт четвертого реактора АЕС, сама станція та місто Прип'ять залишилися неушкодженими

 

Як повідомляє директор з питань досліджень та розвитку Chernobyl Tour Сергій Мирний: «Ми втратили третину об'єктів, якщо говорити про кількість. Але вони не є найважливішими для Чорнобиля за якістю. Хоча моє серце обливається кров’ю від цих руйнацій. Найбільшою втратою для туризму є колишній радянський молодіжний табір "Изумрудное" – низка мальовничих дерев’яних будинків у лісі. У цьому таборі жили перші ліквідатори Чорнобильської катастрофи. І це була жива пам'ять про ліквідацію».

 

Однак найбільша шкода від пожеж була нанесена природі. Адже, з роками, через відсутність людей, ліс зони відчуження завирував новим життям: з ведмедями, рисями, лисицями та кіньми Пржевальського.

 

«Коні, швидше за все, врятувалися від вогню, але реального масштабу шкоди екосистемі наразі неможливо оцінити», – каже колишній міністр екології України Остап Семерак.

 

І хоча пожежі в Чорнобильській зоні є періодичним сезонним явищем. Однак цього разу їх масштаби були унікальними через декілька факторів:

 

в Україні була аномально тепла і безсніжна зима, яка висушила землю;

весна видалася також сухою і вітряною, що сприяло поширенню полум'я.

 

Як повідомляла «УМ», пожежа у Чорнобильській зоні почалася 4 квітня. Її вдалося загасити завдяки дощу лише 14 квітня.

 

Вітер приніс дим від пожеж на вулиці Києва і столичного передмістя. Через це, згідно зі світовим рейтингом за індексом якості повітря QIAir, Київ вже дві доби поспіль упевнено посідає перше місце у світі за рівнем забруднення повітря і випереджає міста, які традиційно вважалися найбруднішими у світі.

 

На Житомирщині другу добу вирує масштабна пожежа, яка охопила шість лісгоспів та знищила майже 40 будинків в Овруцькому районі.