Герой відео з Гідропарку уникнув штрафу через відсутність свідків

22:46, 15.04.2020
Герой відео з Гідропарку уникнув штрафу через відсутність свідків

Валентин Бур'янов був затриманий поліцією у Гідропарку 6 квітня.

Спортсмен Валентин Бур’янов не сплачуватиме штраф у розмірі 17 тисяч гривень за те, що переплив протоку річки Дніпро, щоб потрапити на спортмайданчик у столичному Гідропарку.

 

Молодий чоловік став відомий на всю Україну завдяки цьому вчинку, адже його затримували під час виходу з води півтора десятки поліцейських, які вбачали в цьому порушення карантину.

 

Як передає «Україна молода», суддя Дніпровського райсуду столиці відправив адмінпротокол про правопорушення спортсмена назад у поліцію. Таке рішення суд ухвалив у середу.

 

Адвокат Бур’янова здивований таким рішенням суду, адже повернення матеріалів в адміністративному судочинстві не передбачено. Отже суд мав закрити справу але чомусь цього не зробив.

 

Захист спортсмена також запропонував судді переглянути відео затримання їхнього клієнта у Гідропарку від «Магнолія ТВ». Суддя відповів, що має з’ясувати всі обставини справи, але насамперед — з’ясувати, чи є всі докази винуватості. Однак, за словами судді, матеріали справи складені неналежним чином.

 

Згідно відео із засідання суду опубліковане самим Валентином Бур’яновим у Facebook суддя сказав наступне: «Вимоги до протоколу визначені чітко кодексом. З протоколу бачу, що немає свідків, "Магнолія ТВ" затримувала, якийсь журналіст. У Гідропарку посеред дня не було жодного свідка? Це потрібно з’ясувати. На даному етапі не бачу можливості продовжувати розгляд, не отримавши належним чином оформлені документи».

 

Суддя зачитав протокол, у якому написано, що 6 квітня о 12:30 Бур’янов перебував у Гідропарку без засобу індивідуального захисту, що є «порушенням постанови Кабінету міністрів №211».

 

За словами судді, в протоколі поліція не вказала ані свідків правопорушення, ані понятих, немає підписів і не вказано, якої шкоди заподіяв правопорушник. Тож суд повернув поліції протокол та інші матеріали на "дооформлення".

 

Зазначимо, що інструкція з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах поліції також забороняє вносити зміни в адміністративний протокол.

 

Крім цього, адвокат Бур'янова заявив, що його клієнт приєднався до одного з позовів, у яких вимагають скасувати постанову Кабміну №211 «у частині заборони громадянам пересуватися на безпечній відстані у парках, лісах, лісопарках».

 

                               Адвокат разом із клієнтом Валентином Бур'яновим у Дніпровському суді Києва. 

 

До речі, Валентин Бур’янов - студент Київського національного економічного університету. Свій протест він пояснив пресі так: «Постанова Кабміну не має вищої сили, аніж Конституція. Ця постанова (про посилення обмежень на час карантину, — ред.) є злочинною від моменту свого створення. Я хочу користуватися цим правом (на вільне пересування, яке прописане у Конституції — ред), Я хотів пройти законним шляхом, але злочинці, тобто поліція, мене не пустили, тож я шукав шляхи для здійснення свого конституційного права».

 

Студент також пояснює: «У мене не було ніяких ілюзій. Я бачу, що деякі люди вірять, начебто я думав, що перепливу і піду далі там качатися. Звичайно, що ні. Це було показово, щоб показати, що ніхто ніколи не буде відбирати мої невід'ємні права, що даровані мені від народження».

 

Як повідомляла «УМ», в Україні з 6 квітня діють нові карантинні обмеження, якими зокрема заборонено відвідувати спортмайданчики та парки.

 

У перший день дії заборони чоловік, якого не пустили на спортмайданчик у Гідропарку, намагався потрапити туди уплав, однак на іншому березі його зустріли поліцейські. На нього склали адміністративний протокол за статтею про порушення карантину.

 

Цей вчинок спортсмена викликав бурхливу реакцію соцмереж, які висміяли безпорадність у поліції у даній ситуації завдяки фотожабам і навіть відео з накладеною музикою.

 

Як повідомляла «УМ», справжній правовий прецедент створив суддя Кельменецького райсуду Чернівецької області Телешман О.В., який під час спроби поліції оштрафувати буковинця за відсутність маски, постановив, що під час епідемії саме держава зобов’язана безкоштовно забезпечувати громадян необхідними засобами захисту.