Прип’ять у вогні: пожежа наблизилася до сховища радіоактивних відходів, відео

19:17, 13.04.2020
Прип’ять у вогні: пожежа наблизилася до сховища радіоактивних відходів, відео

Украй критична ситуація склалася внаслідок масштабної пожежі у Чорнобильській зоні відчуження станом на вечір понеділка.

 

Очевидці наголошують: вогонь дістався до «мертвого міста» Прип’ять і вирує за два кілометри від сховищ радіоактивних відходів «Підлісний».

 

Як передає «Україна молода», цю вражаючу інформацію повідомив член громадської ради при Державному агентстві з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко.

 

«Ситуація критична. Зона палає. Місцева влада звітує, що все під контролем, але насправді вогонь стрімко захоплює нові території. У мене два варіанти: чи то до Кабміну не доводять реальну ситуацію, чи він обрав політику замовчування радянської влади, як у 86 році», - написав Ярослав Ємельяненко у Facebook.

 

Член громадської ради також додав: «Зараз вогонь дістався Прип’яті та знаходиться у двох кілометрах навпростець від сховищ радіоактивних відходів "Підлісний", де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони, та від самої ЧАЕС».

Водночас, за даними ДСНС станом на 17.00 13 квітня у зоні відчуження продовжується гасіння пожеж на території  Корогодського та Денисовецького лісництв. Пожежу на території Котовського лісництва ліквідовано.

 

Рятувальники звітують, що радіаційний фон по Києву та Київській області у межах норми та не перевищує природних фонових значень.

 

Тоді як Державне агентство України з управління зоною відчуження наголошує, що  на лівому березі річки Прип’ять займань немає

 

В агентстві зазначили, що горить підстилка на дамбі водоймища-охолоджувача, а саме, між дамбою та річкою, що на правому березі Прип’яті, яке створює враження нібито на лівому березі наявне задимлення.

 

Утім, пан Ємельяненко заперечує їхні слова: «Чорнобильські пожежі тушать вже десятий день, а вогонь, не дивлячись на роботу рятувальників, вільно переміщується за вітром, та зараз дістався міста Прип’ять та найнебезпечніших об’єктів Зони відчуження».

 

При цьому, обурюється безвідповідальністю влади: «Але зайдіть на сторінки Кабміну, ДСНС та профільних держустанов – в них все під контролем і все нормально. Горить там, горить сям, але це ок. І те, що ця серія підпалів, за всіма юридичними ознаками, є терористичним актом, який зараз вийде за межі країни та стане міжнародним – це нормально, не звертайте уваги, ситуація штатна. На місце не допускають волонтерів та журналістів!».

 

Як повідомляла «УМ», з 4 квітня в Чорнобильській зоні відчуження не можуть загасити пожежу, яка виникла, за даними поліції, в результаті умисного підпалу трави "заради забави".