Першотравенськ закрили через спалах коронавірусу 8 квітня

18:00, 08.04.2020
Першотравенськ закрили через спалах коронавірусу 8 квітня

Мерія Першотравенська і обласна влада Дніпропетровщини закликає містян не виходити на вулицю взагалі.

Зібрання представників баптистської церкви стало осередком поширення коронавірусної інфекції в місті обласного значення Першотравенськ Дніпропетровської області. Кілька сотень баптистів, порушуючи карантин, приїхали до міста з різних міст і навіть країн.

 

Як результат: кожен другий випадок інфікування коронавірусом на Дніпропетровщині припадає на Першотравенськ. Якщо в області зафіксовано 41 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з яких на Першотравенськ припадає 21 випадок! При цьому, 15 нових випадків виявлено у місті лише протягом останньої доби.

 

Ці дані обласної влади підтвердила і мер Першотравенська Оксана Вінницька. Тож у місті лише за ніч облаштували карантинні КПП поблизу стаціонарних поліцейських дорожніх станцій. 

 

Тому у Першотравенську обмежили виїзд та в’їзд до міста з 9-ї ранку 8 квітня, передає «Україна молода».

 

Відповідне рішення ухвалила позачергова обласна комісія з питань ТЕБ і НС. Такі жорсткі заходи необхідні, аби зупинити розповсюдження коронавірусу, наголосив голова облдержадміністрації Олександр Бондаренко.

 

 «Вчора у Першотравенську виявили 6 випадків COVID-19. Сьогодні разом із поліцією розшукали людей, з якими контактували хворі. Нажаль, серед них позитивний результат ПЛР-тесту отримали ще 15 осіб. Загалом у місті – 21 лабораторно підтверджений випадок коронавірусної інфекції», – зазначив Олександр Бондаренко.

 

Голова ОДА наголосив, що обмеження стосуються всіх транспортних засобів. Дозвіл на в’їзд матиме лише стратегічно важливий транспорт – вантажівки з продуктами, медикаментами, автобуси, що перевозять працівників підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста.

 

Пан Бондаренко додав: «На всіх блокпостах будуть медичні бригади, які перевірятимуть водіїв та пасажирів на симптоми коронавірусу. Першотравенська міська лікарня має інфекційні бокси, готові приймати хворих. Сьогодні туди відправили експрес-тести, дезінфектори, захисні засоби для лікарів».

 

Влада готова уразі необхідності, «важких» пацієнтів направляти до лікарень у Дніпрі.

 

«Звертаюся до мешканців Першотравенська. Будь ласка, залишайтеся вдома. Не гуляйте, не ходіть у гості. Дуже важливо саме зараз забезпечити самоізоляцію», – підкреслив Олександр Бондаренко.

 

У свою чергу,голова Дніпропетровської облради Святослав Олійник повідомив, що осередком поширення інфекції стало зібрання представників баптистської церкви.

 

 «Там відбулися щорічне зібрання баптистської церкви. Як стверджують організатори, цього року вони скасували збори, але так чи інакше на них з'їхалися кілька сотень людей з різних міст і навіть країн. Частина з них до сьогоднішнього дня знаходяться в Першотравенську. Ми бачимо ситуацію як контрольовану, люди сидять по домівках», — сказав пан Олійник.

 

За його словами, зараз поліцією встановлені всі учасники зборів.

 

Голова облради також розповів, що двоє із заражених вже після того, як підписали документи про згоду на самоізоляцію, намагалися виїхати до Дніпра. Їх затримали і оштрафували.

 

«Правда тут же потрібно сказати, що дві людини, знаючи, що у них позитивні результати і підписавши зобов’язання сидіти вдома, сьогодні вийшли з дому і збиралися поїхати в місто Дніпро. Вони були спіймані в буквальному сенсі цього слова, оштрафовані і повернуті додому», — розповів Святослав Олійник.

 

Як повідомляла «УМ», з 6 квітня в Україні посилено обмежувальні заходи: не можна  перебувати в громадських місцях без засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, в тому числі виготовлених самостійно.

 

Слідчі СБУ і МВС зацікавилися мером Запоріжжя Володимиром Буряком, який вирішив запустити громадський транспорт в обласному центрі 6 квітня. І хоча пан Буряк згодом передумав, оскільки його дії почали трактувати, як непокору і порушення постанови уряду, було вже запізно.