Уряд Шмигаля пояснив де саме треба носити маску

17:00, 04.04.2020
Уряд Шмигаля пояснив де саме треба носити маску

Посилення карантину, запроваджене урядом з 6 квітня, викликало чимало правничих дискусій і трактувань норм законодавства України.

 

Зокрема, як саме закон трактує поняття «громадське місце», в якому обов’язково треба перебувати у захисній масці і де не можуть перебувати діти без супроводу батьків тощо.

 

Відтак, Кабмін вирішив роз’яснити що саме передбачають нові обмежувальні заходи на період карантину.

 

Відтак, уряд Шмигаля наполегливо рекомендує перебувати надворі у медичних масках.

 

«В постанові №211 сказано, що в усіх громадських місцях ви маєте бути в масці чи респіраторі. Громадське місце – частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше)», - йдеться у роз’ясненнях на Урядовому порталі.

 

Але! Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Наприклад, у м. Києві до громадських місць відносяться також зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них; церкви та 50-метрова зона навколо них; заклади торгівлі закритого і відкритого типів, зокрема торгові ряди та ринки; кінотеатри та прилегла до них територія; тощо.

 

«Тому ми наполегливо рекомендуємо перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можете опинитись на території, яка підпадає під визначення «громадське місце», - наголошують урядовці.

 

У Кабміні також рекомендують дітям не покидати домівку без супроводу дорослих. І пояснили, що в постанові №211 вказано, що дітям не дозволено перебувати без супроводу тільки в громадських місцях. Але навіть під’їзд та територія навколо будинку можуть підпадати під визначення громадського місця.

 

Крім того, в уряді пояснили, навіщо носити з собою документи, що посвідчують особу: «Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину».

 

Також зазначається, що за порушення правил карантину, зокрема за похід в парк або відсутність маски, можуть оштрафувати на суму від 17 до 34 тисяч гривень.

 

«А якщо ви порушуєте санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути й кримінальна відповідальність», - додали в Кабміні.

 

Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати МВС та Нацгвардія.

 

Як повідомляла «УМ», уряд України запровадив нові обмеження на період карантину у межах боротьби з епідемію коронавірусної хвороби COVID-19.