У Чернівцях виникли черги до гастрономів через комендантську годину

15:38, 04.04.2020
У Чернівцях виникли черги до гастрономів через комендантську годину

Чернівчани стояли у чергах за продуктами перед запровадженням комендантської години.

Фактично комендантську годину - режим максимального обмеження будь-якого переміщення людей запровадили у Чернівецькій області на півтори доби: від 13.00 суботи, 4 квітня до 6.00 ранку понеділка, 6 квітня. Через це на вулицях міста Чернівці виникли чималі черги до гастрономів, супермаркетів та продуктових магазинів.

 

Паніку людей викликав заклик голови Чернівецької облдержадміністрації Сергія Осачука придбати необхідні харчові продукти з розрахунком на дві доби, після чого не залишати своїх осель.

 

Пан Осадчук попросив всіх жителів області придбати продукти до 13:00 суботи, посилаючись на відповідний протокол обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 

Але часу на це у буковинців лишалося дуже мало, лише кілька годин світлової доби, тож це і призвело до черг і порушення соціальної  дистанції.

 

Очевидці передають «УМ», що на вулицях Чернівців поблизу гастрономів, супермаркетів та продуктових магазинів десятки людей стояли у чергах за покупками. В окремих місцях люди не давали магазинам зачинитися о 13.00, відтак, виникали конфлікти.

 

Зауважимо, що у відповідному протоколі, оприлюдненому на сайті Чернівецької ОДА, вказано, що ці обмеження мають лише рекомендаційний характер.

 

Відтак, інших документів, які б визначали правову основу, умови дії режиму максимального обмеження на Буковині, а також санкції за його порушення, станом на 4 квітня у публічному доступі немає.

 

Як повідомляла «УМ», станом на ранок 4 квітня у Чернівецькій області зафіксовано 225 випадків коронавірусної хвороби. Серед них п’ятеро осіб померли, а 11 – одужали та були виписані з лікарень.

 

Ще 3 квітня на Буковині почав діяти особливий режим в'їзду та виїзду громадян і транспортних засобів. За цей час через п'ять контрольно-пропускних пунктів на територію регіону прибули 127 вантажних автомобілів, які привезли продукти та промислові товари.