Карантин: з-за кордону повернулися 100 тисяч українців

07:18, 28.03.2020
Карантин: з-за кордону повернулися 100 тисяч українців

Тисячі українців масово поверталися додому з Польщі 27 березня. (Фото з квадракоптера польських прикордонників)

Близько 100 тисяч українців повернулися загалом після закриття повітряного простору та кордонів до України.

 

Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій в ніч на суботу.

 

«Станом на зараз ми разом з МЗС повернули близько 100 000 громадян України додому. Завданням Міністерства інфраструктури було забезпечити логістику - своє завдання ми виконали. Під час пандемії не буває комфортних рішень, йдеться про надзвичайні обставини. Дякую авіакомпаніями, залізничникам та всім, завдяки кому українці повернулись додому», - написав Владислав Криклій у Facebook.

 

За його словами, завданням тих, кого повернула влада, «було бути відповідальним до себе та інших, дотримуватись режиму ізоляції».

 

Урядовець констатує: «На жаль, переважно легковажно до цього віднеслись, абсолютно не усвідомлюючи ризики на які наражають себе, близьких та рідних».

 

Міністр інфраструктури зазначив, що ще близько 9 тисяч українців, які заявили про бажання повернутись додому, залишаються за кордоном.

 

 

За його словами, наступні дії влади будуть наступними:

 

Ті рейси та маршрути на повернення, які розпочаті 27 березня та завершуються після 00.00 годин 28 березня, будуть прийняті. МОЗ забезпечить необхідні обстеження громадян, які повернуться. Громадяни підпишуть згоду на добровільну ізоляцію, дотримання якої контролюватиметься поліцією.

 

МЗС просить тих громадян, у кого буде така можливість, продовжити своє перебування в країні, в якій вони знаходяться зараз. Для цього працюватиме програма "Захист".

 

За дорученням президента України Володимира Зеленського для людей, які не можуть продовжити перебувати закордоном та хочуть повернутись в Україну, готується рішення, яке передбачатиме обсервацію. Його фіналізують разом з МОЗ та МВС з урахуванням значної кількості людей, які потребують повернення, і інших завдань, які зараз мають виконувати поліцейські та медики.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський пообіцяв закрити державний кордон на в’їзд до кінця дня 27 березня. Це спричинило чималі черги на пунктах пропуску (переважно на кордоні з Польщею) в п’ятницю, оскільки чимало заробітчан і туристів поспішали повернутися в Україну.

 

МЗС України не рекомендує купувати квитки на літак на дати після 27 березня і зазначає, що кордон України можна перетнути пішки чи на авто.