На Тернопільщині дезінфікують церкву, де служив хворий на коронавірус священник

13:47, 23.03.2020
На Тернопільщині дезінфікують церкву, де служив хворий на коронавірус священник

Перший зареєстрований випадок інфікування коронавірусом у Тернопільській області стосувався 57-річного священнослужителя з райцентру Заліщики.

У Заліщиках дезінфікують церкву, де проводив службу хворий на коронавірус священник. 83 людини в Заліщицькому районі – на самоізоляції.

 

 

Про це повідомила міська голова Заліщиків Алла Квач.

 

Вона зазначила, що хворий на коронавірус вже у інфекційному відділенні першої міської лікарні Тернополя. Його родичі – на самоізоляції, встановлюють інших контактних осіб. У самих Заліщиках дезінфікують все – церкву, дім священника, громадські місця і водопровідні мережі.

 

 

До боротьби з коронавірусом активно підключилася  церква.

 

Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівської архиєпархії  УГКЦ  Василій Семенюк звернувся до віруючих та духовенства.

 

Він передусім закликав молитися «за недужих, за працівників медичної сфери, за людей слабких  і незахищених, за всіх тих, хто несе відповідальність за безпеку, дочасне благо і здоров'я народу». Відтак ознайомив з дозволами та правилами церкви задля недопущення поширення епідемії коронавірусу та відповідно до рішень органів державної влади і місцевого самоврядування.

 

На період карантину надається звільнення ( диспенза) усім вірним Тернопільсько-Зборівської архиєпархії від обов’язку фізичної присутності на Божественній Літургії у неділі і свята, натомість залишається обов’язком брати участь у Божественній Літургії, яка транслюється медійними засобами, або принаймні одна година спільної чи особистої молитви та читання Святого Письма на час карантину в домашніх умовах. Окремо закликав архієпископ Василій Семенюк не брати участь у богослужіннях в храмах людей особливого ризику - осіб похилого віку, батьків з маленькими дітьми, тих, хто має ознаки респіраторних захворювань, та тих, хто нещодавно повернувся з-за кордону чи проживає разом з такими людьми. 

 

Повідомляючи, що храми УГКЦ наразі залишаються відчиненими для молитви і всі богослужіння в них проводитимуться, він разом з тим попросив дотримуватись вимоги щодо присутності на службах не більше 10 осіб.

 

«Там, де це можливо, просимо запровадити вживання гучномовця для транслювання богослужіння надворі, - йдеться у зверненні. - Відстань між вірними повинна бути не менше 1,5 м. Просимо також обмежити близькі контакти при спілкуванні: вітання за руку, дружні обійми тощо. У міських храмах протягом кількох годин, а то й цілого дня можна приступити до Таїнства Покаяння та прийняти Святе Причастя",- сказав він.

 

У свою чергу представники Православної Церкви України - архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон разом з групою інших священиків – побували цієї неділі на всіх основних в’їздах в Тернопіль, читаючи там молитву під час пошесті згубної (епідемії) перед чудотворною іконою Матері Божої Тернопільської та здійснюючи кроплення святою водою.

 

Нагадаємо, перший зареєстрований випадок інфікування коронавірусом у Тернопільській області стосувався 57-річного священнослужителя з райцентру Заліщики.

 

Тим часом станом на ранок сьогоднішнього дня описаний випадок залишається єдиним офіційно зареєстрованим випадком  COVID-19 на Тернопільщині. 

 

Втім, Тернопільський штаб по боротьбі з коронавірусом повідомляє про  4 випадки з підозрою на COVID-19 в інфекційному відділенні Тернопільської лікарні швидкої допомоги та 3 таких випадки - в інфекційному відділенні Тернопільської міської дитячої лікарні