У Перемишлі злякалися сотень українців під час карантину, фото

21:19, 21.03.2020
У Перемишлі злякалися сотень українців під час карантину, фото

Сотні українців в районі залізничного вокзалу Перемишля налякали поляків. (Фото з ФБ-сторінки Войцеха Бакуна і польських ЗМІ.)

Мер Перемишля Войцех Бакун вважає скандальною організацію повернення українців на батьківщину через польське місто поблизу кордону з Україною в останні дні.

 

Адже сотні українців бродили Перемишлем у той час, коли у місті оголошено карантин. Тому влада міста закликала місцевих мешканців не виходити з дому заради власної безпеки!

 

Про це Войцех Бакун написав на своїй сторінці у Facebook.

 

 

За його словами, в ніч з четверга на п'ятницю сотні українців, які хотіли скористатися потягами для повернення додому, з'явилися в Перемишлі, переважно в районі залізничного вокзалу. Це здивувало місцевих жителів, які дисципліновано виконували рекомендації щодо самоізоляції і були обурені появою в центрі сотень людей.

 

 

"Спочатку інформація про таку акцію надходить у відомство в четвер вдень, що перший потяг в Україну відправиться 20 березня близько 2.30 ночі. Наступні чотири потяги відправляться в п'ятницю вдень. Ми зв'язалися з усіма службами, щоб з'ясувати, хто відповідає за організацію та забезпечення безпеки кількох тисяч людей, і єдина відповідь - "хтось", - обурено написав мер Перемишля. Мовляв, йому «не вдалося знайти відповідальних за організацію цього неподобства».

 

 

Пан Бакун стверджує, що місцева влада нібито пропонувала свою допомогу в організації перевезення українців, забезпечення їх водою і сухими пайками, але "навіть не було з ким розмовляти".

 

 

Мер також попередив мешканців Перемишля утриматись від відвідин району вокзалу, бо там перебуватиме велика кількість людей.

 

На зауваження відреагував посол України у Польщі Андрій Дещиця.

 

 

"В кризовій ситуації іноді ми повинні діяти швидко і одночасно ефективно. Ми шкодуємо, що повідомили вам про це офіційно у четвер до полудня, а не за місяць до цього. Ми діємо в режимі реального часу і в ситуації реальної війни. У той же час хочемо подякувати від імені всіх українців, що міські служби, прикордонна і залізнична служби в Перемишлі працюють дуже ефективно - спокійно і, найголовніше, без паніки, надаючи всю необхідну допомогу і сприяння під час реєстрації спеціальних поїздів на Україну" - заявив пан Дещиця.

 

 

Посол також запевнив, що українці, які прибули до Перемишля, щоб сісти на потяг на Батьківщину, не порушували закон і не збиралися в групи більше 50 людей.

 

"І повірте, українці не загрожують здоров'ю містян, в тому числі і дітям, вони піклуються про власну і соціальну гігієну" - додав Дещиця.

 

 

Дипломат також зауважив меру Перемишля наступне: «Навіть, якщо вони проводять час очікування, гуляючи Перемишлем, то нема чому дивуватись. Завдяки вашій діяльності і діяльності мешканців Перемишль є чудовим містом. Громадяни України у захваті від його краси».

 

 

Водночас відомий польський бізнесмен і симпатик України (уродженець Львова) Томаш Бартецький, жорстко висміяв президента Перемишля, назвавши його Войцех “хтось” Бакун.

 

Пан Бартецький написав у Facebook, що не розуміє, чому очільник Перемишля вирішив звинуватити “когось” за повну відсутність підготовки міста до евакуації українських громадян Польщі. 

 

“Дивно, що президент міста Перемишль останній, хто знає “чия” це права”, – зазначив він.

 

 

Вже в ніч на неділю мер Перемишля Войцех Бакун присвятив українцям ще один пост у Facebook.

 

За його словами, близько двохсот українців не змогли потрапити до останнього потяга в п’ятницю. Більшість із них влада Перемишля (до 150 осіб) доправила автобусом до кордону і передала українським прикордонникам. Ще 70 українців переночували на залізничному вокзалі, їм надали їжу, одноразові рукавички та розповіли про чинні у Польщі процедури під час епідемії.

 

Як повідомляла «УМ», для українців, які не змогли вчасно виїхати з Польщі, 20 березня запустили спеціальні поїзди за маршрутом Перемишль-Львів-Київ. Кілька тисяч українців вже виїхали з Польщі до України.

 

Чимало евакуйованих, прибувши до Львова, одразу пішли гуляти на площу Ринок великими групами.