Аваков прогнозує арешт сімох учасників заворушень у Нових Санжарах

09:59, 22.02.2020
Аваков прогнозує арешт сімох учасників заворушень у Нових Санжарах

Сутички у Нових Санжарах вразили всю Україну.

Семеро учасників отримають підозри з клопотанням до суду про «прямий арешт» внаслідок зіткнень із поліцією у Нових Санжарах на Полтавщині.

 

Загалом поліція затримала і відпустила 24 людини, які протестували проти прибуття до медичного центру МВС в їхньому селищі евакуйованих з Китаю громадян України та іноземців.

 

Про це міністр МВС Арсен Аваков повідомив у прямому ефірі телеканалу «Україна» в ніч на суботу.

 

«24 людини одразу затримали. Потім відпустили, тому що достатні підстави з'являться трохи пізніше, коли буде документальне підтвердження. Крім одного - того, хто розігнав «Ниву», будучи п'яним в драбадан, і направив цю «Ниву» на нацгвардійців. Він за 208-ю статтею (затримання уповноваженою службовою особою - ред.) затриманий», - пояснив міністр.

 

За його словами, інші шестеро громадян протягом найближчої доби отримають від поліції «підозри з пропозицією до суду про прямий арешт».

 

«Це ті, хто кинув тротуарну плитку в голову поліцейському, і він у важкому стані зараз у лікарні з перебитим обличчям і зламаними кістками; ті, хто кидав каміння в автобус; ті, хто кричав «ми вас усіх спалимо, - розповів пан Аваков. - Якщо ми собі це пробачимо і відпустимо їх усіх на волю і просто вибачимося, у нас ніколи не буде порядку. Тому ми наполягаємо на тому, щоб ті, хто поводив себе недостойно і злочинно, отримали покарання».

 

Глава МВС також зазначив, що у Нацгвардії не було засобів нападу: «Вони всі були без гумових палиць, із голими руками та щитами, щоб не виникло потім відчуттів, як деякі казали, що «нас тут побили по-звірячому».

 

Водночас, за його словами, серед протестувальників не виявилося жодного постраждалого.

 

Як повідомляла «УМ», мешканці Нових Санжар, дізнавшись, що евакуйованих з Уханю українців повезуть до них, ще з вечора 19 лютого влаштували мітинг, а вранці 20 лютого перекрили дорогу і вступили у сутичку з поліцейськими. Правоохоронцям довелося відтісняти протестувальників, щоб завезти евакуйованих у медичний центр. У сутичках з протестувальниками постраждали 9 поліцейських.

 

Евакуйовані українці протягом 14 днів перебуватимуть у санаторії в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарно-епідемічного контролю і безпеки.

 

Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що замовники та організатори протестів понесуть кримінальну відповідальність.