Папа Франциск зробив сенсаційну заяву про поразку церкви в боротьбі з педофілією

10:10, 27.08.2018
Папа Франциск зробив сенсаційну заяву про поразку церкви в боротьбі з педофілією

Франциск пообіцяв, що педофілію в церкві буде "викорінено". (фото: pixabay.com)

Папа Римський Франциск під час візиту до Ірландії заявив, що церква зазнала поразки в боротьбі з педофілією серед священиків. 
 
Про це повідомляє телерадіокомпанія Deutsche Welle.
 
Глава католицької церкви заявив, що сексуальні злочини священнослужителів проти дітей є джерелом болю і сорому для всього католицького співтовариства. 
 
Також Франциск пообіцяв, що педофілію в церкві буде "викорінено".
 
"Нездатність церковної влади - єпископів, релігійних керівників, священиків та інших - належним чином відреагувати на ці огидні злочини, які викликали хвилю гніву", - заявив понтифік.
 
Як відомо, глава Римсько-католицької церкви в ході дводенного візиту до Ірландії зустрівся з жертвами сексуального насильства з боку священиків. 
 
Папа римський Франциск сказав, що "молить про Боже прощення" в зв'язку зі скандалом навколо сексуальних домагань, який приголомшив Римсько-католицьку церкву.
 
Франциск також дорікнув церкві в Ірландії за те, що протягом десятиліть ірландські католицькі організації забирали дітей у незаміжніх матерів і віддавали їх на усиновлення. 
 
За його словами, через цю практику діти відчували себе покинутими, а "болючі спогади залишали шрами".
 
Понтифік завершив свій візит до Ірландії месою на відкритому повітрі в дублінському Фінікс-парку. 
 
На богослужінні були присутні кількасот тисяч людей. Одночасно в інших місцях пройшли багатотисячні демонстрації проти насильства з боку священиків. 
 
У місті Туам протестуючі зачитали імена приблизно 800 дітей, померлих у місцевому притулку, що знаходиться у веденні церкви, - в основному в 1950-х роках.
 
Заклик Франциска до прощення в зв'язку з сексуальним скандалом збігся з публікацією в американській католицькій газеті National Catholic Register листа архієпископа Карло Марії Вігано. 
 
Колишній посол Ватикану в США звинувачує Франциска та інших ватиканських офіційних осіб в ігноруванні заяв про сексуальне насильство з боку змушеного нещодавно піти у відставку американського кардинала Теодора МакКарріка. 
 
Церковне розслідування встановило, що заяви про його насильство щодо неповнолітнього заслуговували довіри. 
 
Вігано стверджує, що ще в 2013 році повідомляв Франциску про те, що МакКаррік спав з семінаристами, але Франциск зняв з кардинала санкції, накладені попереднім папою Бенедиктом, інформує "Голос Америки".
 
Франциск почав перший майже за сорок років папський візит до Ірландії з обурення щодо "огидних злочинів", скоєних священиками, які гвалтували і розбещували дітей, і нездатності церковної влади вжити заходів. 
 
"Нездатність церковної влади, єпископів, релігійних начальників, священиків та інших адекватно реагувати на ці огидні злочини, викликала справедливе обурення і залишається джерелом болю і сорому католицької громади", - сказав Папа Римський.