У Чорнобилі горить ліс: на місці займання знайшли смолоскипи

09:55, 06.06.2018
У Чорнобилі горить ліс: на місці займання знайшли смолоскипи

Пожежа в Чорнобилі: "Рудий ліс" поза загрозою (фото: Olena Kryvoruchko / Facebook)

На місці пожежі поблизу так званого «Рудого лісу» в зоні відчуження біля Чорнобильської АЕС знайшли три смолоскипи, якими зловмисники йморівно підпалили траву.

Про це повідомив очільник Державної служби із надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

"Дійсно, на місці пожежі були знайдені смолоскипи. Слідчі органи встановлюють їх приналежність і взагалі чи мають вони відношення до цієї пожежі", - розповів під час брифінгу Микола Чечоткін.



У ДСНС повідомляють, що площу пожежі в лісі зменшили вдвічі - від 12 до 6 гектарів.

При цьому додають, що насправді горить не ліс, а лісова підстилка, бо верхової пожежі нібито немає.

"Здійснюється гасіння окремих осередків тління трави, пеньків та підстилки. Основна частина сил та засобів працює на вирішальному напрямку в районі колишнього села Копачі”, - зазначив Микола Чечоткін.



Інформація про те, що в зоні відчуження горить так званий "Рудий ліс", уражений радіацією, збурила киян у соцмережах.



До "Рудого лісу" від місця пожежі - 4 кілометри, тому інформація про радіаційну загрозу не відповідає дійсності, переконують у ДСНС,



Радіаційний фон у Києві знаходиться у межах норми.

"Перевищення радіаційного фону у Києві відсутнє. Наразі радіаційний фон у столиці складає 10 мкР/год (безпечний рівень – до 30 мкР/год)", - інформують в КМДА.

Пожежу наразі не ліквідували. Погода також не сприяє гасінню вогню в Чорнобильській зоні: прогнозують пориви вітру до 5.2 метрів на секунду.

Ліс у Чорнобильській зоні горить фактично щороку. У 2017 році під час наймасштабнішої лісової пожежі в Чорнобильській зоні вогонь охопив площу в 25 гектарів. Вогонь гасили дві доби.

Як повідомляла "УМ", зоозахисники потурбувалися про песиків-безхатченків із Чорнобильської АЕС: їм знайдуть домівки у США.