У Кропивницькому відзначили лояльні до україномовних клієнтів заклади

17:04, 08.11.2017
У Кропивницькому відзначили лояльні до україномовних клієнтів заклади

У Кропивницькому все ще зустрічаються російські вивіски закладів.

Результати мовного моніторингу закладів міста щодо дотримання права на обслуговування українською мовою презентували у Кропивницькому напередодні Дня української мови та писемності.

 

Про це повідомляє місцевий сайт «Гречка» у середу.

 

Акцію "Мовний моніторинг" започаткували 22 лютого - у День захисту мов, що зникають. За умовами акції, потрібно було з’ясувати у закладах громадського харчування міста, якою мовою ведеться обслуговування та пропонується меню.

 

За результатами дослідження у місті створили он-лайн карту, де вказано,які умови пропонують кафе і ресторани.

 

Загалом перевірили 52 заклади, у яких згодом з'явилося україномовне меню. Одну із оцінюваних аптек, де працівник відмовився обслужити клієнта українською, чекав судовий позов.

 

Ще низка закладів відреагувала на скарги активістів і записи у книзі скарг.

 

На думку Дмитра Сінченка, очільника "Руху захисту української мови", в рамках повторного моніторингу лояльність закладів до україномовних клієнтів зросла майже вдвічі, отже діяльність активістів була не даремною.

 

"Ще один результат моніторингу: ми вирішили відзначити заклади, які відреагували на запит громадських активістів. Наприклад, переклали на українську меню, провели роботу із працівниками." - зазначив один із учасників акції, керівник місцевого осередку "Просвіти".

 

Серед тих, хто отримає подяки – "Львівські пляцки", "Дрова", The Boss, "Філіжанка" і кінотеатр "Портал".

 

Також високо оцінили кафе "Горком", де з'явилося україномовне меню, а із антуражу зникли бюст Леніна та червоні прапори.

 

Крім того, активісти планують направити до міської ради Кропивницького звернення, щоб місцева влада  прийняла  рішення "Про місцеву мовну політику".