Від Авакова вимагають припинити збирати дані про авто на «євробляхах»

16:32, 04.10.2017
Від Авакова вимагають припинити збирати дані про авто на «євробляхах»

Патрульна поліція збирає інформацію про власників авто з іноземною реєстрацією.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська вимагає від міністра МВС Арсена Авакова припинити практику незаконних зупинок автомобілів з іноземною реєстрацією патрульною поліцією України протягом місяця.

 

Копію свого звернення пані Лутковська опублікувала у Facebook  у середу.

 

За її словами, офіс омбудсмена провів розслідування і з'ясував, що поліція формує та узагальнює списки власників транспортних засобів з іноземною реєстрацією. Для цього, зокрема, патрульні зупиняють на дорозі авто з іноземними номерами, вимагаючи від водіїв відомості про їх місце проживання, номер мобільного телефону та дату в’їзду до України.

 

 

"Наявність у транспортного засобу номерного знаку іноземної держави не є та не може бути самостійною причиною для його зупинення", – наголошує пані Лутковська.

 

Омбудсмен зазначає, що збирання цієї інформації у власників транспорту не входить до повноважень поліції та не відповідає законодавству про захист персональних даних.

 

З огляду на це вона вимагає, щоб патрульні припинили безпідставно зупиняти машини з іноземними номерами та знищили вже зібрану у їхніх водіїв інформацію.

 

 

"Про вжиті заходи прошу проінформувати мене у місячний строк", - зазначила Валерія Лутковська.