Аваков наказав не допускати УПЦ МП до капеланства в Нацгвардії

14:30, 17.08.2017
Аваков наказав не допускати УПЦ МП до капеланства в Нацгвардії

Генерал-майор Ярослав Сподар (в центрі) із представниками українських незалежних церков.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заборонив залучати священиків Української православної церкви Московського патріархату до капеланської служби в Національній гвардії.

 

Про це повідомив заступник командувача Нацгвардії у роботі з особовим складом Ярослав Сподар в інтерв'ю "Українським новинам", оприлюдненому у четвер.

 

На питання журналіста чи справді заборонено залучати священиків УПЦ МП до капеланства у Нацгвардії, генерал-майор Сподар відповів: "У нас це заборонено. Вони хочуть, але у нас так не можна. Це була не тільки наша думка, а й думка Міністерства культури, Міністерства юстиції. Є відповідний наказ міністра внутрішніх справ в якому чітко зазначено: "не допускаються священики, духовні центри яких знаходяться на території країни-агресора".

 

Пан Сподар також зазначив, що Національна гвардія перша серед силових структур України ввела в штат 44 військових священики (капелани).

 

За його словами, на даний момент згідно з трудовим договором у військових частинах Нацгвардії працюють 38 капеланів, «це священики УПЦ Київського патріархату, Української грецько-католицької церкви, Української автокефальної православної церкви».

 

Як повідомляла «УМ», Нацгвардія провела з ними тижневий курс з тактичної медицини і щодо взаємодії з військовими психологами.

 

Нагадаємо, в 2014 році Кабінет міністрів ввів капеланську службу в Збройних силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі.