Студент Михайло Базелевський з Одеси загинув під час теракту в Ніцці

09:29, 17.07.2016
Студент Михайло Базелевський з Одеси загинув під час теракту в Ніцці

(Михайло Базелевський.)

Загиблим в результаті теракту в Ніцці українцем виявився 22-річний уродженець Одеси Михайло Базелевський, який останні роки постійно проживав в Канаді, де вчився на четвертому курсі факультету бізнесу Альбертського університету МакЮен. У Франції Михайло перебував за програмою міжуніверситетського обміну студентами.

 

Про це повідомив почесний консул України в Ніцці Марк Івасилевич.

 

Михайло Базелевський - громадянин України. Того трагічного вечора, 14 липня, під час святкування національного свята – Дня взяття Бастилії, Михайло Базелевський був на Англійській набережній ще з одним українцем - Владом Костюком, який також брав участь в European Innovation Academy в Ніцці.

 

Як повідомляла «Україна молода», в результаті терористичної атаки Влад Костюк був поранений. Після поранення Влад намагався знайти Михайла, але безрезультатно. Знайомі студенти розклеїли на стовпах вздовж Англійської набережної оголошення з фотографією та інформацією про Михайла Базелевського, які висять там досі. Утім, з'ясувалося, що хлопець загинув...

 

 

На своїй сторінці у Facebook Михайло Базелевський змінив обкладинку (зображення Лазурового узбережжя в Ніцці з висоти пташиного польоту) буквально за півтора тижні до трагедії. Згідно інформації у соцмережах, Михайло у різний час мешкав у Франції та Канаді.

 

За словами президента Альбертського університету Девіда Аткінсона, Михайло Базелевський під час навчання залишався громадянином України, але як студент, мав право на постійне проживання у Канаді. Керівництво університету підтримує контакт із братом та сестрою Михайла, які зараз також перебувають в Едмонтоні (Канада), а також із їхніми батьками в Одесі.

 

За словами друзів і одногрупників Михайла, він був дуже активним студентом: грав у збірній університету з гольфу, брав участь в університетських виборах, мав заслужений авторитет серед студентів.

 

 

«Він новатор і просто гарний хлопець. Він з тих, хто намагається здійснити великі справи!», - розповідає Роб Шефер, який сидів із Базелевським за однєю партою.

 

Як повідомляла «УМ»,  у курортному місті Ніцца на півдні Франції під час святкування національного свята Дня взяття Бастилії в ніч на п’ятницю вантажівка в’їхала у натовп людей на Англійській набережній.

 

Після наїзду водій вийшов з автомобіля і відкрив вогонь по натовпу із пістолета, в результаті десятки відвідувачів загинули, понад сотню отримали поранення. Водія-вбивцю поліцейські застрелили на місці. У вантажівці  виявили вогнепальну зброю та гранати.

 

Серед жертв є діти та багато іноземців. Загинуло щонайменше 84 особи. Близько 150 осіб поранено, з них 50 людей  перебувають у критичному стані. 

 

У теракті в Ніцці загинув один громадянин України Михайло Базелевський. Влад Костюк та ще один українець отримали  поранення.