Генерал Залужний стане послом України у Великій Британії

20:34, 07.03.2024
Генерал Залужний стане послом України у Великій Британії

Перед відставкою Залужний говорив Зеленському саме про дипломатичний напрямок. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський офіційно погодив кандидатуру колишнього головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в повідомленні МЗС України в четвер.

 

"Президент України погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії", - йдеться в короткому повідомленні міністерства.

 

Зазначається, що МЗС України вже спрямувало британській стороні відповідний запит на агреман (попередня згода уряду держави перебування на прийняття певної особи як глави дипломатичного представництва іншої держави).

 

Згодом глава держави підтвердив цю інформацію у вечірньому зверненні, передає Офіс президента.

 

За словами Зеленського, Залужний говорив йому саме про дипломатичний напрямок.

 

«Сьогодні погодив кандидатуру посла нашої держави у Великій Британії. Генерал Валерій Залужний говорив мені саме про такий напрямок для себе – дипломатичний. Міністерство закордонних справ України направило відповідний запит на агреман. Наше союзництво з Британією має тільки зміцнюватися», - сказав Верховний Головнокомандувач.

 

                                                           Залужний з дружиною поїде до Лондона. 

 

За неофіційними даними ЗМІ, перед відрядженням Залужного до Лондона має минути певний час, оскільки він має вивчити англійську мову на належному рівні.

 

Нагадаємо, що попереднім послом був ексголова МЗС Вадим Пристайко, якого  звільнили у липні 2023 року після скандального коментаря Зеленського на адресу  тодішнього британського міністра оборони Бена Воллеса про необхідність більшої вдячності союзникам.

 

Як повідомляла «УМ», 8 лютого президент Зеленський підписав указ про звільнення Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил.

 

Новим Головнокомандувачем ЗСУ став Олександр Сирський.

 

9 лютого Зеленський присвоїв Залужному звання Герой України.