Прем’єрка Данії Фредріксен закликає ЄС передати Україні системи ППО

18:18, 17.02.2024
Прем’єрка Данії Фредріксен закликає ЄС передати Україні системи ППО

Метте Фредеріксен у Мюнхені. (facebook.com/mettefrederiksen.dk)

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен закликала країни Європи передати Україні боєприпаси та системи ППО, оскільки вони їй зараз потрібніші.

 

Як інформує Україна молода, про це пані Фредеріксен заявила під час виступу на  Українському ланчі в Мюнхені, організованому Фондом Віктора Пінчука в суботу.

 

Зокрема, очільниця данського уряду зауважила, що у дискусіях на Мюнхенській безпековій конференції недостатньо проступає невідкладність передачі Україні тих озброєнь, які їй потрібні зараз.

 

У цьому контексті вона зазначила, що європейські лідери часто посилаються на проблеми з виробництвом зброї як на перепону збільшенню постачань, і наразі відкривають нові оборонні підприємства на перспективу.

 

"Але Україна у нас просить боєприпаси і артилерію зараз. Ми, Данія, вирішили передати Україні всю свою артилерію. Тому вибачте, друзі, в Європі є військове обладнання, це питання не лише виробництва. У нас є зброя, боєприпаси, системи ППО, які ми поки що не використовуємо. Їх треба передати Україні", – сказала Фредеріксен.

 

Вона також заявила, що незалежно від того, що наразі відбувається в США, Європа сама повинна нести відповідальність за себе і свою безпеку.

 

«Нам треба робити більше», - акцентувала прем'єр-міністерка Данії.

 

Метте Фредріксен також заявила про те, що європейцям не варто чекати на розв’язання кризи із ухваленням фінансування постачань з США для ЗСУ.

 

"Байдуже, до чого прийдуть у США, але ми, європейці, маємо захистити себе. Це війна на європейському континенті", – нагадала вона.

 

Як повідомляла «УМ», міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив у Мюнхені, що його країна не була ініціатором і не є учасником "кризи в Україні", але не має наміру сидіти склавши руки та спостерігати, а сприятиме політичному врегулюванню.

 

Наадаємо, міністр оборони Рустем Умєров закликає західних партнерів надати Україні більше систем ППО з урахуванням досвіду оборони Авдіївки, де росіяни активно застосовували КАБи (керовані авіабомби).