Олександр Сирський призначений Головнокомандувачем ЗСУ

19:19, 08.02.2024
Олександр Сирський призначений Головнокомандувачем ЗСУ

Генерал-полковник Олександр Сирський змінив Залужного на посаді Головкома. (Фото Сухопутних військ ЗСУ)

Генерал-полковник Олександр Сирський офіційно призначений Головнокомандувачем ЗСУ після відставки Валерія Залужного у четвер.

 

Днями він представить нову управлінську команду перезавантаження Збройних сил.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Володимир Зеленський у вечірньому зверненні, передає Офіс президента.

 

Глава держави подякував генералу Залужному «за два роки захисту, за кожну перемогу, яких ми досягли разом і завдяки всім українським воїнам, які героїчно витягують цю війну на собі».

 

І додав, що запропонував генералу Залужному бути й надалі разом у команді Української держави: «Буду вдячний за його згоду».

 

                                         Прощальне фото Зеленського і Залужного. 

 

«Відсьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці. Я провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським.

 

Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача. Він має успішний досвід захисту - провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу - Харківської визвольної операції.

 

Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України», - сказав Верховний Головнокомандувач.

 

За його словами, він також говорив про оновлення із генералами Мойсюком та Забродським. Від них президент очікує найближчим часом таких змін у ЗСУ:

 

«На столі має з’явитися реалістичний, детальний план дій Збройних Сил України на 2024 рік. З урахуванням реальної ситуації на полі бою зараз і перспектив.

Кожна бойова бригада на першій лінії повинна отримати ефективну західну зброю – має відбутися справедливий перерозподіл такої зброї на користь саме першої лінії фронту.

Треба розв’язати проблеми з логістикою. Авдіївка не повинна чекати, поки генерали з’ясують, де в них на складах застрягли дрони.

 

Кожен генерал має знати фронт. Якщо генерал не знає фронту, він не служить Україні.

Має бути виправлена надмірна та невиправдана чисельність у штабах.

Треба побудувати в армії дієву систему ротацій. За основу можна взяти досвід окремих бойових бригад Збройних Сил України та підрозділів Державної прикордонної служби України, де існує така система. Ротації – це обов’язково.

 

Потрібне очевидне підвищення якості навчання воїнів – тільки навчені солдати на першій лінії.

У структурі Збройних Сил створюється новий рід сил – Сили безпілотних систем. Повинен бути призначений перший командувач».

 

 

Зеленськи також підкреслив: «Кожен солдат, кожен сержант і кожен офіцер, який бачить фронт, розуміє, які рішення потрібні. Суттєво більша технологічність дій армії. Перезавантаження генералітету. Штаби всіх рівнів мають знати й відчувати фронт так само, як солдати на «нулі».

 

Бойові командири цієї війни, командири з «нуля» мають реалізувати свій особливий досвід на рівні всієї армії – у керівництві».

 

За його даними, зараз Сили оборони України – це майже мільйон людей, які були призвані для захисту нашої держави.

 

«Станом на сьогодні більша частина з них не відчула фронту так, як меншість, яка реально на передовій, реально воює.

Це означає, що потрібен інший підхід, зокрема, до ротацій. Інший підхід до управління фронтом. Інший підхід до мобілізації та рекрутингу.

Усе це дасть більшу повагу до солдата й поверне чіткість діям у війні», - переконаний глава держави.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський і генерал Залужний обговорили оновлення керівництва ЗСУ під час зустрічі на Банковій 8 лютого.