Скандальний законопроєкт про мобілізацію схвалено в першому читанні

13:45, 07.02.2024
Скандальний законопроєкт про мобілізацію схвалено в першому читанні

Депутати не врахували, що окремі норми законопроєкту не відповідають Конституції та містять корупційні ризики. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Верховна Рада ухвалила в першому читанні резонансний урядовий законопроєкт про мобілізацію у першому читанні під час засідання у середу, 7 лютого.

 

 За законопроєкт №10449 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" проголосували 243 обранці.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють окремі нардепи у соцмережах.

 

По фракціях депутати проголосували наступним чином:

 

Слуга народу − 178, Європейська солідарність − 0, Батьківщина − 0, Платформа за життя та мир − 17, За майбутнє − 7, Голос − 3, Довіра − 18, Відновлення України − 12, Позафракційні − 8.

 

Депутат  "Євросолідарності" Олексій Гончаренко, коментуючи оперативне голосування монобільшості, написав:

 

"Це не остаточне рішення!! Буде друге читання, до цього будуть вноситись правки".

 

.За його словами, законопроєкт прийнято без пропозицій Комітету.

 

Нардеп "Голосу" Ярослав Железняк спрогнозував подальшу долю законопроєкту:

 

«Далі - внесення правок 14 днів - до 21 лютого і далі друге читання. Тобто, найбільш ймовірно буде прийнято законопроект в цілому в останній тиждень лютого, підписаний на початку березня і вступить в силу через місяць, тобто у квітні».

 

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Кабмін схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію під №10449.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець відзначився суперечливими заявами щодо відповідності окремих норм нового законопроєкту про мобілізацію Конституції.

 

Спочатку омбудсмен наголосив, що нова версія законопроєкту містить низку норм, які суперечать Конституції України, а вже за кілька годин, після спілкування з міністром оборони Рустемом Умєровим, закликав Раду ухвалити законопроєкт у першому читанні, а вже потім виправляти його.

 

Антикорупційний комітет Верховної Ради рекомендував Кабінету міністрів доопрацювати «новий» законопроєкт про мобілізацію, бо він містить корупційні ризики.