Множинне громадянство: Зеленський подає до Ради незвичайний законопроєкт

10:07, 22.01.2024
Множинне громадянство: Зеленський подає до Ради незвичайний законопроєкт

Ключовий законопроєкт, який дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства та запровадити інститут множинного громадянства. (Фото: сайт ОП)

Законопроєкт, який дасть змогу запровадити інститут множинного громадянства Президент Володимир Зеленський вносить до Верховної Ради.

 

Як інформує УМ, про це 22 січня він повідомив у своєму вітанні з нагоди Дня соборності.

 

«Сьогодні я вношу у Верховну Раду України ключовий законопроєкт, який дасть змогу ухвалити комплексні зміни до законодавства та запровадити інститут множинного громадянства», - сказав Президент.

 

За його словами, це дозволить мати громадянство України всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн. "Звісно, окрім громадян країни-агресора", - додав Президент.

 

Зеленський підкреслив, що сьогодні українці борються не лише за єдність двох берегів Дніпра, як це було у минулому столітті. Сьогодні соборність українців охоплює обидві півкулі Землі, де українська діаспора довела своїми справами міцність українського коріння і своє право на український паспорт.

 

"Боремось усі. І сьогодні це стосується не тільки обох берегів Дніпра. Сьогодні соборність українців охоплює обидві півкулі Землі, у кожному куточку якої 24 лютого пролунало: я – українець. I'm Ukrainian. Пролунало на всіх континентах, де живуть наші люди. Ті, хто з початком повномасштабної війни, незалежно від місця проживання, народження, паспорта, ствердно сказали: «Я – українець». Довели справами.

 

 Наша багатомільйонна діаспора, наші лобісти інтересів України в усьому світі. Хто збирає, знаходить, пакує та передає все, що потрібно для перемоги. Всі, хто не забув власного коріння та не дає світу забути про Україну. Всі, у чиїх жилах тече українська кров і в чиїх грудях б’ється вільне серце. Українці за походженням, які давно довели, що є українцями за духом. І після багатьох років очікування вони нарешті мають стати українцями й за паспортом. На законодавчому рівні", - наголосив Президент.

 

Він підкреслив, що запровадження інституту множинного громадянства дасть змогу отримати український паспорт всім, хто в періоди різних хвиль еміграції вимушено залишив рідну землю, опинившись у Європі, США, Канаді, країнах Азії, Латинської Америки, всім, хто допомагає нам попри сотні й тисячі кілометрів від рідної землі.

 

За словами Президента, українське громадянство також зможуть отримати іноземні добровольці, які стали на захист України, усі, хто воює за свободу України, як за рідну Батьківщину, і Україна стане для них такою.

 

"Для всіх, хто зможе відчути, що бути в Україні означає бути вдома. Не туристами, а громадянами. Великої, соборної, єдиної України. За свободу якої ми боремося. Б’ємося за право бути українцями. І відповідне рішення – один з елементів такої свободи, одна з можливостей реалізації такого права. Права бути українцем", - наголосив Зеленський.

 

Нагадаємо, що наприкінці грудня Президент Володимир Зеленський заявив, що позитивно ставиться до ідеї множинного громадянства.

 

Як повідомляла УМ, в День Соборності 22 січня Президент Володимир Зеленський опублікував звернення до українців.