Антоніу Гутерреш закликає до миру в Україні на основі Статуту ООН

15:41, 17.01.2024
Антоніу Гутерреш закликає до миру в Україні на основі Статуту ООН

Генсек ООН Антоніу Гутерріш знову закликає до миру. (un.org)

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликає відновити мир в Україні відповідно до Статуту ООН і міжнародного права.

 

Він також наголосив на необхідності дотримання принципу територіальної цілісності.

 

Як інформує Україна молода, про це він сказав у спеціальному зверненні на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, передає Укрінформ у середу.

 

"Ми спостерігаємо справжню епідемію безкарності по всьому світу. Ми бачимо, що деякі країни роблять, що хочуть, аби за будь-яку ціну просувати свої інтереси", - сказав генсек ООН

 

Як приклади такої безкарності держав-порушниць світового порядку він назвав вторгнення росії в Україну, багаторічний збройний конфлікт у Судані та війну Ізраїлю з ХАМАС.

 

"Ми бачимо, що сторони всіх конфліктів ігнорують міжнародне право, порушують Женевські конвенції і навіть Статут ООН", - зазначив він.

 

За його словами, світ спостерігає за тим, як цивільне населення, переважно жінки та діти, гинуть, зазнають поранень, потрапляють під обстріли, вимушено залишають свої будинки та не мають доступу до гуманітарної допомоги.

 

"Я знову закликаю до миру в Україні відповідно до Статуту ООН і принципів міжнародного права. Я також закликаю до негайного гуманітарного припинення вогню в Газі та процесу врегулювання для сталого миру між Ізраїлем і Палестиною на основі існування цієї держави", - наголосив пан Гутерріш.

 

Під час дискусії після виступу генсек ООН, відповідаючи на питання про перспективи застосування принципу територіальної цілісності для припинення війни в Україні, зауважив, що зневажання міжнародним правом може призвести до хаосу.

 

На його думку, багато держав у світі мають певні територіальні претензії до своїх сусідів, проте нагадав, що в Європі пішли століття на побудову кордонів.

 

"Я вважаю, що в Україні необхідно дотримуватися принципу територіальної цілісності. Зрозуміло, що ситуація дуже складна і вирішити цей конфлікт буде складно, але в будь-якій ситуації слід дотримуватися принципів", - сказав Гутерріш.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні президент Зеленський у Давосі закликав країни світу долучитися до підтримки України, оскільки лише тиснучи на росію можна припинити війну

 

На його переконання, амбіції президента рф путіна приречені на загибель.