Зеленський хоче провести Глобальний саміт миру у Швейцарії

20:02, 15.01.2024
Зеленський хоче провести Глобальний саміт миру у Швейцарії

Віола Амхерд та Володимир Зеленський у Берні. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський прибув до Швейцарії з робочим візитом та провів переговори з лідерами країни - головою Національної ради Федеральних зборів Еріком Нуссбаумером та головою Ради кантонів Євою Герцог.

 

Після цього глава держави провів переговори і з президенткою Швейцарії Віолою Амхерд у Берні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента у понеділок ввечері.

 

Зеленський подякував за вагому підтримку Швейцарією суверенітету й територіальної цілісності України та за гуманітарну допомогу.

 

На спільній пресконференції з пані Амхерд він наголосив на важливості спільної роботи на санкційному напрямку.

 

 

"Санкції проти росії, які вже застосовані, мають бути максимально дієвими. Україна розраховує на підтримку Швейцарії у глобальній роботі для блокування усіх схем обходу санкції", - сказав президент України.

 

І підкреслив, що наразі виробництво російських ракет, які атакують українські міста, та іншої зброї базується на тіньових зв’язках з провідними країнами світу. Адже у кожній російській ракеті десятки компонентів, які створені компаніями з інших країн, зокрема із Європи.

 

За його словами, без такої електронної компонентної складової виробництво росією ракет було б важчим, чому також сприяв би контроль за таким "особливим експортом".

 

Також на Банковій інформують, що Україна та Швейцарія розпочинають підготовку до проведення Глобального саміту миру на рівні лідерів. Принаймні про це домовились Володимир Зеленський і Віола Амхерд.

 

 

«Я вдячний пані президенту та її команді за домовленість, що наші команди вже від завтра розпочинають підготовку до проведення у Швейцарії – на рівні лідерів – Глобального саміту миру», – повідомив Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ.

 

На його думку, цей саміт має наповнити необхідною енергією усе, чого вже вдалося досягти, та має визначити, що завершення війни повинне бути виключно справедливим, а відновлення сили міжнародного права – справді повним.

 

 

Зі свого боку Віола Амхерд наголосила, що Швейцарія підтримує мирний процес:

 

«Швейцарія готова організувати Саміт. Ми домовилися, що будемо поглиблено займатися цим питанням, щоб процес встановлення миру був успішним, і наші команди відразу почнуть цим займатися. З нашого боку ми вже призначили особу, яка опікуватиметься цим питанням».

 

Як повідомляла «УМ», Зеленський прибув до Швейцарії, щоб відвідати Всесвітній економічний форум, який має відбутися з 15 по 19 січня у Давосі.