Сунак у Києві анонсував найбільший пакет військової допомоги на 2,5 млрд фунтів

17:44, 12.01.2024
Сунак у Києві анонсував найбільший пакет військової допомоги на 2,5 млрд фунтів

Ріші Сунак і Володимир Зеленський підписали у Маріїнському палаці в Києві двосторонню безпекову угоду. (Фото Офісу президента)

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, під час свого візиту до Києва, оголосив про надання Україні найбільшого пакета військової допомоги у розмірі 2,5 млрд фунтів стерлінгів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили Сунак та Зеленський під час прес-конференції, передає Офіс президента 12 січня.

 

"Велика Британія анонсує найбільший єдиний пакет допомоги від початку війни – це пакет на 2,5 млрд фунтів стерлінгів", – сказав пан Сунак і розповів, що увійде у пакет допомоги.

 

"Він охоплюватиме додаткове обладнання до ППО, додаткову протитанкову зброю, додаткові ракети дальнього радіуса дії, тисячі снарядів. Також будуть проведені навчання для ще тисяч українських військових", – заявив прем’єр Британії.

 

 

За словами президента Володимира Зеленського, допомога від Британії продовжить надходити і в наступні роки:

 

"Британія гарантує 2,5 мільярди на цей рік, і ця допомога продовжиться в наступні роки. Термін дії – десять років".

 

Пан Сунак додав, що Велика Британія виділить 200 мільйонів фунтів стерлінгів на побудування різних типів безпілотних літальних апаратів для української армії.

 

Йдеться про тисячі дронів. За його даними, це найбільший пакет дронів, який надавала Україні будь-яка держава.

 

Оскільки йдеться про виготовлення нових дронів, то передбачається їх виробництво в Україні. Утім, лідери не стали вдаватися в деталі з цього приводу.

 

"Дрони, які ми надаємо, допоможуть вражати російські сили і допоможуть відкинути росію з України, а також вони знизять ризики для українського експорту через Чорне море. До цього пакета дронів увійдуть розвідувальні дрони, атакуючі дрони далекої дії, а також FPV-дрони", – заявив британський глава уряду.

 

Ріші Сунак зазначив також, що від початку війни Британія надала Україні допомоги майже на 12 млрд фунтів стерлінгів.

 

 

Також Ріші Сунак і Володимир Зеленський підписали у Маріїнському палаці в Києві двосторонню безпекову угоду під назвою "Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії".

 

"Якби такі гарантії були досягнуті у 1991 році, зокрема з Британією, то війна б не почалася", – переконаний Зеленський.

 

Безпекові зобов’язання Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО. У разі вступу України в Альянс до закінчення терміну угоди, дія безпекових зобов'язань завершиться і буде інкорпорована в систему НАТО.

 

Ріші Сунак зі свого боку наголосив, що це "перше з безпекових запевнень, які підписує Україна". Він наголосив, що Британія першою надавала Україні також летальну зброю, танки, далекобійні ракети тощо.

 

За його словами, є третій компонент, який запобігає новому нападу після завершення поточної війни.

 

"У разі якщо росія знову нападає, ми надамо ту підтримку, яка потрібна Україні, швидку та надійну безпекову підтримку, сучасне озброєння (для захисту) на землі, на морі і в небі, економічну підтримку, а також запровадимо санкції, які матимуть ціну для Росії. Щодо цього є чітке і важливе зобов’язання", – заявив Ріші Сунак.

 

Як повідомляла «УМ», Ріші Сунак прибув з неанонсованим візитом до Києва 12 січня.

 

Напередодні, під час візитів до країн Балтії, президент Зеленський заявив, що західні партнери передали Україні "деяку далекобійну зброю", яка знищила 26 гелікоптерів за добу і 12 літаків РФ за один раз.