Воюйте або платіть податки: Зеленський закликав чоловіків повернутися в Україну

15:42, 11.01.2024
Воюйте або платіть податки: Зеленський закликав чоловіків повернутися в Україну

Президент Зеленський та прем'єрка Каллас у Талліні. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Естонії звернувся до громадян України - чоловіків мобілізаційного віку, які різними шляхами виїхали за кордон.

 

На його думку, ці українські чоловіки мали б самі повернутися до України з-за кордону, аби підтримувати економіку своєї держави та захищати її.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив під час пресконференції із прем'єркою Естонії Каєю Каллас у Талліні в четвер.

 

«Є люди, які поза правилами або поза законом перетинали кордон. І це питання до цих людей, чоловіків. Якщо вони мобілізаційного віку, то вони повинні допомагати Україні і повинні бути в Україні.

 

Я зараз не кажу про те, що хтось повинен бути на фронті, а хтось не повинен на фронті. Є закон. Але є звичайне людське правило. Один військовий, якого оплачує держава Україна. Нам ніхто в цьому не допомагає. На одного військового іде 6-8 платників податків», - наголосив український президент, відповідаючи на питання чи повинна Естонія передати Україні українців призовного віку для мобілізації.

 

 

Він нагадав, що на початку вторгнення росії з України виїжджали люди різних статі і віку, бо ніхто не знав, що буде далі, громадяни рятувалися, а сусіди України відкривали кордони. Але потім ситуація змінилася, тож хоча б чоловіки мали б повернутися.

 

Зеленський додав: «І якщо ви в Україні і ви не на фронті, то ви працюєте. Де б ви не працювали, а ми з повагою ставимося до кожної людини. Якщо ви працюєте і сплачуєте податки, то ви так само бороните державу. Це дуже потрібно.

 

Але якщо ви за кордоном і ви мобілізаційного віку, і ви не на фронті і не сплачуєте податки, виїжджали поза законом, то є питання. Якщо ми хочемо зберегти країну, зберегти Європу, то всі ми повинні розуміти: або ми допомагаємо Україні, або ні. Або ми громадяни, які на фронті, або ми громадяни, які працюють і сплачують податки. Бо не буде грошей на військових. А не буде на військових грошей - не буде військового. Не буде кому захищати країну».

 

Як повідомляла «УМ», напередодні президент Зеленський виступив перед громадськістю у Вільнюсі та закликав народ Європи до єдності для протидії російській агресії. На його думку, Московія не втримає і відступить, якщо її бити.