Умєров закликає не політизувати стан справ у командуванні ЗСУ

19:50, 23.12.2023
Умєров закликає не політизувати стан справ у командуванні ЗСУ

Валерій Залужний та Рустем Умєров. (facebook.com/rustemumerov.ua)

Міністр оборони Рустем Умєров спілкується з усіма командувачами і закликає громадськість не політизувати тему щодо стану справ у командуванні та перспектив кадрових змін.

 

Щодо себе він наголосив, що у разі якщо не впорається зі своїми завданнями, його звільнять.

 

Як інформує Україна молода, про це міністр сказав в інтерв’ю Суспільному в суботу.

 

Зокрема, він відмовився коментувати заяву президента Зеленського на пресконференції про те, що Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний має відповідати за результати на полі бою.

 

Умєров сказав лише, що якщо є рішення, стратегічні і воєнні цілі, їх "досягаєш або не досягаєш".

 

"Якщо я не досягну мети, яку мені поставили, — мене теж звільнять. Тобто, на сьогодні, якщо ми говоримо, що суспільство вимагає ротацію кадрів, ротацію солдат, зміни — формати, підходи, це нормально.

 

Це військовий периметр, і виконувати в ньому завдання — наша робота. Я не вважаю, що треба політизувати це питання. Ми маємо виконувати свої завдання, і ми в команді президента", — сказав глава Міноборони.

 

Коментуючи питання, чи проводиться якийсь аналіз, перевірка або, можливо, розслідування перебігу контрнаступальної кампанії цього року, Умєров сказав, що партнери завжди кажуть: дуже важливо мати lessons learned (вивчені уроки, — ред).

 

"Я зі своєї сторони останні 100 днів дивився, що було зроблено за весь період 2023-го року, 2022-го року. Ми маємо вчитись, дивитися на помилки, щоб не робити їх у 24-му році. Стовідсотково ми дуже прозоро і дуже прямолінійно спілкуємося зі всіма командувачами", — зазначив він.

 

Говорячи про ймовірність заміни командувача “Таврії” генерала Олександра Тарнавського, про якого згадував на пресконференції президент, Умєров сказав, що має право розглядати всі такі питання.

 

"Але, чи воно буде зроблено, чи не буде — не можу вам сказати, тому що зі своєї сторони ми зараз виконуємо все в штатному режимі", — сказав міністр.

 

За його словами, під час останньої зустрічі з Тарнавським вони спілкувалися про потреби військових, про ситуацію на фронті, скільки атак відбивають Сили оборони і як уникнути медійних криз.

 

"Тому, що іноді росіяни проводять ІПСО, що вони десь “прориваються” і так далі. Тобто я більше щодо робочих питань з ним спілкувався", — сказав він.

 

Умєров також прокоментував співпрацю між Зеленським і Залужним:

 

"У нас повинно бути так: є верховний головнокомандувач, потім — міністр, головнокомандувач і так далі. Майже кожен тиждень у нас є селектори, Ставки — і все, працюємо поки в робочому режимі. Якщо будуть питання – я та людина, яка вийде і про це доповість або розповість. Наразі ми працюємо в штатному режимі".

 

Міністр оборони знову додав, що не прихильник того, щоб політизувати військову компоненту.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський потребує більше аргументів від Генштабу ЗСУ, який запропонував під час Ставки мобілізувати додатково ще 450-500 тисяч людей.

 

Тоді як Умєров міркує про електронні повістки для військовозобов’язаних.