Зеленський у Конгресі США спілкувався із республіканцями та демократами

20:55, 12.12.2023
Зеленський у Конгресі США спілкувався із республіканцями та демократами

Зеленський під час виступу в Сенаті США. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський під час робочого візиту до США провів кілька зустрічей у Конгресі із представниками обох палат – Сенату та палати представників, як від Демократичної, так і Республіканської партій.

 

На його думку, ці зустрічі були «дружніми та відвертими».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента, а також сам глава держави в соцмережах у вівторок ввечері.

 

Зокрема, під час зустрічі з американськими сенаторами, Зеленський закликав схвалити додаткове фінансування для України для її підтримки супроти російської агресії, а також розповів про військову та економічну ситуацію в Україні.

 

 

Він акцентував, що й наступного року Україна тиснутиме на агресора, тому підтримка з боку США дуже важлива. Зокрема, було наголошено на потребі в далекобійній зброї.

 

Також ішлося про важливість посилення ППО України для зменшення можливостей росії в повітрі, захисту цивільних громадян, критичної та зернової інфраструктури.

 

 

"Вдячний лідеру сенатської більшості Чаку Шумеру та лідеру республіканців Мітчу Макконнеллу за їхнє особисте лідерство у гуртуванні двопартійної підтримки України серед американських законодавців", – сказав президент України.

 

Сам Шумер розповів журналістам, що зустріч Зеленського із сенаторами була "дуже потужною", й український президент "дуже детально виклав", чого потребує Україна і як США можуть допомогти їй захистити себе від росії.

 

"Якщо він отримає необхідну допомогу, він переможе. Якщо ми програємо, виграє Путін, і це дуже, дуже небезпечно для Сполучених Штатів", – цитує Шумера CNN.

 

 

Республіканські законодавці своєю чергою підкреслили, що Зеленський під час виступу не втручався в питання захисту південного кордону США, яке є ключовим каменем спотикання між обома партіями, натомість зосередився на тому, щоб пояснити, чому американська допомога є такою важливою для України.

 

"Я сказав Зеленському, що моїм обов'язком номер один є захист моєї країни, а також допомога вашій, і я відчуваю, що прикордонна політика моєї країни становить безпосередню загрозу безпеці американського народу", – сказав журналістам сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

 

Також Зеленський зустрівся з лідером Демократичної партії в Палаті представників Гакімом Джеффрісом та конгресменами-демократами. Говорили про потреби України в озброєнні та військовій техніці, у посиленні протиповітряної оборони, особливо з настанням зимового періоду.

 

«Зараз, коли Україна звільнила 50% своїх територій, незаконно окупованих росіянами з 2022 року, забезпечила роботу «зернового коридору» та перемагає в Чорному морі, нам як ніколи потрібне продовження підтримки США та єдність наших партнерів», – сказав глава держави.

 

                                                Володимир Зеленський та Майк Джонсон під час зустрічі. 

 

Водночас, згодом спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон дав зрозуміти, що не відступив від попередніх вимог для підтримки додаткового фінансування Україні навіть після зустрічі із Зеленським.

 

Він сказав журналістам, що провів "хорошу зустріч" із Зеленським, під час якої "повторив, що ми підтримуємо його й виступаємо проти жорстокого вторгнення путіна". Але повністю зосередився на критиці адміністрації Байдена через відсутність "чіткої стратегії, яка дозволить Україні перемогти", та механізму нагляду за американською допомогою.

 

Як відомо, Конгрес США досі не схвалив запит Байдена на додаткове фінансування для допомоги Україні через спротив частини республіканців. 6 грудня законопроєкт про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню не пройшов процедурне голосування в Сенаті.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Зеленський прокоментував паузу у допомозі від США. На його думку, українцям вдасться побороти усе. Навіть те, що через суперечки у Конгресі допомога Україні від США досі не ухвалена.