До реєстру зрадників внесено 29 нардепів поточного скликання

17:29, 15.11.2023
До реєстру зрадників внесено 29 нардепів поточного скликання

Лише 10 нардепів із 29 отримали офіційні підозри від правоохоронців. (Фото Верховної Ради України)

Спеціальний Реєстр Зрадників поповнився іменами 29 народних обранців поточного скликання, які систематично транслювали наративи ворожої пропаганди. 

 

Рішення про включення їх до Реєстру було прийнято після ретельного аналізу їхньої діяльності та виявлення фактів відкритого сприяння антиукраїнським інтересам.

 

Як інформує Україна молода, про 29 нардепів поточного скликання, які  потрапили до Реєстру зрадників, повідомляє рух Чесно.

 

Десятеро з них мають офіційні підозри у злочинах проти національної безпеки України та один вирок суду.

 

Загалом 22 нардепи-зрадники балотувались від забороненої партії ОПЗЖ, четверо — від партії “Слуга народу”. По одному від: “Опозиційного блоку , партії “Порядок” та самовисування.

 

Ці народні обранці систематично транслювали наративи ворожої пропаганди, відвідували проросійські телеканали. Деякі з них входили до злочинних організацій, що мали на меті розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні. 

 

Рух ЧЕСНО повідомляв, як п’ята колона в парламенті змінила свою риторику.

 

Водночас лише 10 нардепів отримали офіційні підозри від правоохоронних органів. 

 

13 листопада 2023 року нардеп Олександр Дубінський отримав підозру в держзраді та участі в злочинній організації. Слідство встановило, що він мав позивний “Буратіно” та входив до складу злочинної організації, яке сформувало головне управління генштабу збройних сил росії.

 

Цього ж дня Ілля Кива отримав вирок за чотирма статтями. Суд визнав його винним у держзраді, публічних закликах до повалення конституційного ладу. Також визнав винним у використанні символіки комуністичного тоталітарного режиму та публічних закликах до агресивної війни. Його засудили до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Фігуранту реєстру Нестору Шуфричу продовжили перебування у СІЗО до середини грудня. Він підозрюється у державній зраді. Слідство встановило, що Шуфрич співпрацював і виконував завдання ексекретаря РНБО Володимира Сівковича, агента фсб. Також у вересні 2023 року його зняли з посади Голови Комітету ВРУ з питань свободи слова.

 

 

За період роботи парламенту 9-го скликання 14 нардепів, які є в реєстрі зрадників, достроково припинили повноваження. Восьмеро написали заяви на складання депутатського мандата, ще п’ятеро були позбавлені українського громадянства. Нардеп Олексій Ковальов втратив мандат внаслідок смерті. Його вбили влітку 2022 року на окупованій Херсонщині.

 

Більша частина потенційних державних зрадників продовжує працювати в парламенті. Ексспівголова ОПЗЖ та керівник депутатської групи ПЗЖМ Юрій Бойко ще не отримав підозру. Також він досі має звання “Героя України”. Раніше Рух ЧЕСНО проаналізував як Бойко роками лобіював інтереси ворога у Верховній Раді.

 

Нагадаємо, що в регіонах заочний вирок суду в держзраді отримав ексдепутат Херсонської міської ради та колаборант Володимир Сальдо. Також суд заочно визнав винним у державній зраді ідеолога так званої “миколаївської народної республіки”, ексдепутата Миколаївської міської ради 6 скликання Сергія Шубіна.

 

Як повідомляла УМ, колишньому народному депутату Олегу Царьову повідомили про підозру у фінансуванні Росгвардії. За даними слідства, колишній член забороненої в Україні «Партії регіонів» у 2014 році виїхав до РФ. На сьогодні він активно співпрацює з військово-політичним керівництвом держави-агресора з метою нанесення шкоди обороноздатності України. Для збору інформації використовує свої знайомства та зв’язки в країні.