Угорщина блокуватиме початок переговорів з Україною про вступ до ЄС

15:53, 07.11.2023
Угорщина блокуватиме початок переговорів з Україною про вступ до ЄС

Угорщина традиційно шантажує Україну мовним питанням. (facebook.com/orbanviktor)

Офіційний Будапешт обіцяє блокувати початок переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу, доки Київ не виконає угорські вимоги щодо мови освіти на Закарпатті.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив політичний директор прем’єра Угорщини Балаш Орбан в інтерв’ю нідерландській телерадіокомпанії NOS у вівторок.

 

"Угорщина завжди була прихильником зближення України з Європейським Союзом", – не кліпнувши оком каже політичний директор і додав, що «більш жорсткий мовний закон» нібито все змінив.

 

«Ми блокуватимемо доти, доки проблема не буде вирішена», – заявив Балаш Орбан, відповідаючи на питання, чи Угорщина блокуватиме початок переговорів про вступ України до ЄС.

 

«Нові закони зробили життя угорців в Україні нестерпним», – фантазує угорський чиновник.

 

Йдеться про нещодавно запроваджений в Україні закон, який зобов'язує національні меншини, а не лише угорську, отримувати щонайменше 70 відсотків освіти українською мовою.

 

Через це в Угорщині вважають, що діти з угорськомовних сімей в Україні, нібито значно відставатимуть у навчанні.

 

"Ми не можемо з цим змиритися, – заявив Балаш Орбан. - Позиція Угорщини абсолютно чітка: доки існує цей закон, не може бути жодних дискусій з українцями про їхню інтеграцію до Європейського Союзу".

 

Нагадаємо, Єврокомісія вважає повністю виконаними чотири з семи критеріїв, що супроводжували надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Водночас інші три критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання.

 

Cеред не повністю виконаних критеріїв – реформи законодавства щодо нацменшин.

 

Як повідомляла "УМ", Угорщина негативно впливає на безпеку союзників у ЄС та НАТО.