ПАРЄ визнала путіна диктатором

13:58, 13.10.2023
ПАРЄ визнала путіна диктатором

Петер Омтцігт доповідає у ПАРЄ про російську диктатуру. (pace.coe.int/facebook.com/maria.mezentseva)

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одностайно ухвалила резолюцію на основі доповіді Петера Омтцігта, яка визнає президента рф владіміра путіна диктатором, його владу нелегітимною, а росію - диктатурою.

 

"ЗА" відповідну резолюцію проголосували 43 депутати.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба ПАРЄ у п’ятницю, 13 жовтня.

 

Депутати ПАРЄ проголосували одноголосно, підтримавши також усі поправки України до резолюції. Зокрема про те, що після закінчення "президентства" путіна всі міжнародні контакти з ними мають бути обмежені, окрім гуманітарних питань, а його самого визнати як нелегітимного.

 

"Щойно! В ПАРЄ прийнята резолюція, яка визнає президента РФ Володимира Путіна диктатором, а Росію - де-факто диктатурою!", - написав у соцмережах нардеп Олексій Гончаренко.

 

 

Зазначається, що процедура внесення змін до Конституції рф, які надали можливість залишатися путіну при владі до 2036 року, суперечила ж самій Конституції.

 

Ухваливши резолюцію, Асамблея нагадала про висновки Венеційської комісії Ради Європи про те, що "відмова від обмеження терміну повноважень для чинного президента порушує як російську конституцію, так і міжнародні правові принципи".

 

"Переважна влада президента, яка є результатом надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді, у поєднанні з відсутністю будь-яких систем стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні ЗМІ та активне громадянське суспільство, перетворили російську федерацію на де-факто диктатуру", - заявили в парламенті.

 

Крім цього, депутати закликали держави-члени Статуту МКС заарештувати путіна, коли він потрапить під їхню юрисдикцію на підставі ордера на арешт. А також ПАРЄ підтвердила підтримку створення спецтрибуналу, який би подолав імунітет "трійки".

 

Асамблея вказала на російську агресію проти України та її наслідки як на доказ того, що диктаторські режими "становлять загрозу міжнародному миру і безпеці, територіальній цілісності та політичній незалежності своїх сусідів", як це визначено у статті 2 Статуту ООН.

 

Таким чином, парламентарі заявили, що відновлення демократії в росії не тільки в інтересах російського народу, але і Європи та всього світу.

 

 

Керівниця Постійної делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева наголосила: "Асамблея вважає, що міжнародний кримінальний трибунал ad hoc (тимчасовий міжнародний трибунал, - ред.) має розслідувати всі події на території України з лютого 2014 року, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття рейсу MH17. По даті початку агресії є рішення Європейського Суду з Прав Людини - березень 2014".

 

Окрім того, Гончаренко подав поправку щодо визнання диктатором самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба також привітав ухвалення резолюції.

 

"Вітаю потужну резолюцію ПАРЄ, яка визнає Росію диктатурою. Понад 20 років одноосібного неконституційного правління призводить до злочинів всередині та за межами країни", - написав він у Twitter.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Парламентська асамблея Ради Європи визнала Голодомор злочином геноциду та наміром знищити Українську державу, її мову та культуру.