Російський фейк: окупанти не оглядали судно Sukru Okan у Чорному морі

00:25, 14.08.2023
Російський фейк: окупанти не оглядали судно Sukru Okan у Чорному морі

Росіяни збрехали про огляд суховантажу Sukru Okan у Чорному морі. (Скріншот відео)

Російське міноборони на чолі з Шойгу нахабно збрехало про те, що окупанти відкривали попереджувальний вогонь та нібито примусили до огляду команду суховантажу Sukru Okan у Чорному морі.

 

Як інформує Україна молода, московитську брехню виявила мжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm.

 

«За даними об'єктивного контролю, який надали для InformNapalm моряки одного із суден, які спостерігали за цією подією з відстані, МО рф збрехало про успішний огляд судна.

 

Як вказали моряки, судно "Сукра Окан" не підкорилося вимогам рашистів застопорити хід, а просто тимчасово змінило курс у напрямку берега, територіальних вод Туреччини.

 

Ніякого гелікоптера не було і попереджувальних пострілів теж. Були тільки погрози росіян у радіоефірі. На борту "Сукра Окан" перебував турецький екіпаж, який "поклав болт" на погрози і не підкорився. Тож рашисти збрехали про "успішний огляд" судна», - йдеться у повідомленні.

 

У спільноті InformNapalm також виклали аудіозапис погроз росіян на адресу суховантажу, який продовжив прямувати до Ізмаїлу.

 

 

Водночас міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що Україна не може підтвердити заяву міноборони рф про огляд судна Sukru Okan у Чорному морі й відкриття попереджувального вогню, однак «сам факт спекуляції навколо цього судна з метою залякувань та перешкоджання руху торгівельних суден є грубим порушенням росією норм міжнародного права».

 

Міністр наголосив, що такі дії рф є нехтуванням принципами свободи судноплавства, закріпленими Конвенцією ООН з морського права 1982 року, а також порушенням норм Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі, 1974 року, депозитарієм якої є Міжнародна морська організація (ІМО).

 

"Цей акт є відвертим зневажанням прав чорноморських держав на вільне судноплавство та прав іноземних суден на мирний прохід територіальним морем прибережних країн", - зазначив пан Кубраков.

 

Він повідомив, що наразі балкер рухається у напрямку Суліни (Румунія). І закликав ІМО (Міжнародна морська організація - ред.) та партнерів жорстко відреагувати на дії росії та докласти всіх зусиль для припинення терору в Чорному морі.

 

За його словами, для уникнення провокацій Україна рекомендує капітанам суден, які прямують в напрямку до/з українських морських портів, здійснювати рух суден якомога ближче до узбережжя північно-західної частини Чорного моря, територіальними водами Турецької Республіки, Республіки Румунія та Республіки Болгарія.

 

Тоді як речниця Сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк заявила, що заява російського Міноборони про нібито огляд судна Sukru Okan у Чорному морі більше ніким офіційно не підтверджена.

 

Як повідомляла «УМ», у неділю міноборони росії заявило, що у Чорному морі корабель росіян нібито відкрив "попереджувальний" вогонь по суховантажу Sukru Okan під прапором Палау, що прямував у порт Ізмаїл.

 

Росіяни нафантазували, що нібито відправили на корабель російських військових на гелікоптері Ка-29, які й «провели» огляд судна.