Рада закликає президентку Грузії Зурабішвілі помилувати Саакашвілі

13:41, 14.07.2023
Рада закликає президентку Грузії Зурабішвілі помилувати Саакашвілі

ВРУ просить президентку Грузії дотримуватися міжнародних стандартів прав людини та надати доступ до хворого Саакашвілі

Верховна Рада України закликає президентку Грузії Саломе Зурабішвілі та парламентів держав-членів Європейського Союзу взяти до уваги тяжкий фізичний стан третього глави Грузії, громадянина України Міхеіла Саакашвілі, здійснити гуманітарний акт та помилувати його.

 

Як інформує Україна молода, про це народний депутат із парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі.

 

За його словами, ухвалення відповідної постанови  №9491 підтримали 285 парламентаріїв.

 

Так, український парламент закликає президента Грузії надати уповноваженому ВРУ з прав людини Дмитру Валерійовичу Лубінцю доступ до громадянина України Саакашвілі. 

 

Верховна Рада також звертається до президента Грузії з проханням здійснити гуманітарний акт та помилувати Саакашвілі враховуючи його тяжкий фізичний стан.

 

Окрім того, ВРУ звертається до парламентів держав-членів Європейського Союзу з проханням ухвалити відповідні рішення та резолюції щодо необхідності здійснення главою Грузії помилування Саакашвілі, підтвердивши важливість дотримання міжнародних стандартів прав людини.

 

Як відомо, 3 липня Міхеїл Саакашвілі в онлайн-форматі взяв участь у судовому засіданні. Було видно, як він сильно схуд під час перебування в лікарні.

Президент України Володимир Зеленський висловив обурення станом ув’язненого Саакашвілі та доручив Міністерству закордонних справ викликати посла Грузії в Україні, висловити йому рішучий протест через знущання з Саакашвілі та запропонувати залишити Україну протягом 48 годин для проведення консультацій зі своєю столицею. 6 липня посол Грузії залишив Київ у відповідь на вимогу керівництва України.

 

12 липня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що бригада польських лікарів розпочала у Тбілісі комплексне медичне обстеження Саакашвілі.

 

Як повідомляла УМ, депутати Європарламенту у затвердженій резолюції висловили серйозне занепокоєння станом здоров'я експрезидента Грузії Михеїла Саакашвілі та закликали помилувати його і відправити на лікування за кордон.