Депутат Київради Владислав Трубіцин оголошений у міжнародний розшук

16:01, 05.06.2023
Депутат Київради Владислав Трубіцин оголошений у міжнародний розшук

Трубіцина, який утік за кордон, оголосили у розшук

Депутат Київради Владислав Трубіцин, який у травні виїхав з України, оголошений Вищим антикорупційним судом у міжнародний розшук.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Центр протидії корупції у Telegram.

 

«5 червня колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання прокурора САП про оголошення в міжнародний розшук депутата Київської міськради, обвинуваченого в одержанні 1,39 млн грн неправомірної вигоди», — зазначили у САП.

 

Рішення ухвалили судді Ігор Строгий, Олена Танасевич та Катерина Сікора. Зазначається, що депутат тричі проігнорував судові засідання у ВАКС, хоча його належним чином попереджали про них. І жодним чином не інформував суд про причини своєї неявки.

 

Прокуратура встановила, що 13 травня Трубіцин виїхав з України через пункт перетину "Рава Руська" за закордонним паспортом. Його випустили на основі листа Головного управління розвідки Міноборони. Інтереси Трубіцина на засіданні представляла державний адвокат. Вона попросила відкласти засідання і дати їй додатковий час на ознайомлення зі справою.


Суд задовольнив прохання частково, відклавши розгляд клопотання про зміну запобіжного заходу до 12 червня. ЦПК зазначає, що ВАКС також зупинив судовий розгляд в частині кримінального провадження, яке стосується Трубіцина. Окрім зміни запобіжного заходу, прокурор проситиме стягнути із Трубіцина заставу у розмірі майже 10 млн грн.


40-річний Владислав Трубіцин є депутатом Київської міськради IX скликання від партії "Слуга народу", головою комісії Київради з питань підприємництва, промисловості та міського благоустрою. 


Увечері 9 лютого 2023 року стало відомо, що детективи НАБУ викрили депутата Київради від "Слуги народу" Трубіцина на вимаганні від підприємця хабара у розмірі понад 1 мільйон гривень. Депутат обіцяв бізнесменові видати дозволи на вуличну торгівлю у різних районах Києва. Трубіцину вдалося втекти від детективів. Надвечір НАБУ повідомило про затримання депутата та ще 5 фігурантів незаконної схеми.


Вищий антикорупційний суд заарештував  підозрюваного у хабарництві Трубіцина з альтернативою застави у розмірі 14 мільйонів 886 тисяч гривень.  Заставу було внесено.


30 травня стало відомо, що Трубіцин  виїхав з України й не прибув до Вищого антикорупційного суду, тож САП просила оголосити його в міжнародний розшук.


У Головному управлінні розвідки підтвердили,  що дійсно допомогли обвинуваченому в хабарництві 40-річному депутату Київради від "Слуги народу" виїхати з України, але зробили це на прохання "інших структур сил безпеки та оборони". Представник ГУР наголосив, що на момент перетину кордону 13 травня Трубіцин ніяк не був обмежений у правах виїзду. 


Згодом стало відомо, що про виїзд за кордон Трубіцина, якого в подальшому було викрито в корупції, в січні 2023 року клопотали Сили спеціальних операцій ЗСУ.

 

Як повідомляла УМ, речник  ССО Олександр Кіндратенко завив, що виїзду за кордон депутата Київради Владислава Трубіцина, якого в подальшому було викрито в коорупції, в січні 2023 року сприяли Сили спеціальних операцій ЗСУ.