Опір українців врятував Молдову від російської окупації – Мелоні

15:56, 01.06.2023
Опір українців врятував Молдову від російської окупації – Мелоні

Глава уряду Італії Джорджія Мелоні/ (facebook.com/giorgiameloni.paginaufficiale)

Глава уряду Італії Джорджія Мелоні переконана, що Україна боронить не лише себе, а безпеку Європи та стоїть на сторожі міжнародного права.

 

На її думку, якби українці не чинили запеклий опір, наступною жертвою російської агресії могла б стати Молдова.

 

Як інформує Україна молода, про це пані Мелоні заявила на другому саміті Європейської політичної спільноти у Молдові, передає Укрінформ у четвер.

 

«Молдова – це ще одна нація, яка ризикує зазнати агресії, якби українці не захищалися так, як вони це роблять. І якби ми не допомагали їм у цьому», - сказала італійська прем’єрка.

 

І наголосила, що Україна зараз боронить безпеку Європи та міжнародне право, без чого жоден житель континенту не може почуватися в безпеці.

 

«Думаю, в першу чергу ми тут, аби нагадати самим собі, що Європа - це не клуб, і не просто правила, і не просто інтереси. Європа передусім - це цивілізація, яка була заснована на ідеї свободи та рівності людей, до цінностей якої належать також ідеї солідарності та верховенства права», - заявила пані Мелоні.

 

За її словами, ці принципи не підлягають оскарженню, і не можна дозволити "тим, хто хоче повернути найскладніші роки минулого століття", їх зруйнувати.

 

Водночас, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що в Молдові російська загроза є великою, рф намагається підірвати почуття свободи і безпеки народу Молдови.

 

 

«Наша сьогоднішня зустріч у Молдові багато про що говорить. Ця країна межує з Україною, і тут російська загроза є великою. Росія намагається підірвати почуття свободи і безпеки народу Молдови за допомогою, як ви знаєте, кібератак і гібридних загроз. І це підкреслює широкомасштабний вплив війни», - сказав він.

 

Пан Рютте також додав, що потрібно зробити все необхідне для відновлення миру.

 

«Сьогодні ми, понад 40 глав держав та урядів, зібралися тут, щоб взяти на себе відповідальність. Об'єднані в нашому переконанні, що ми повинні зробити все необхідне для відновлення миру, безпеки і справедливості в Європі», - сказав він.

 

Він наголосив, що “Україна повинна перемогти. І ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб зробити це можливим”.

 

Рютте також зазначив, що Нідерланди якнайшвидше розпочнуть тренування українських пілотів на F-16.

 

За його словами Рютте, “Україна повинна знати, що вона може розраховувати на кожного з нас. Що в такі часи відповіддю має бути більше гуманітарної допомоги, а не менше; більше фінансової підтримки, а не менше; більше військової підтримки, а не менше”.

 

Нагадаємо, саміт Європейської політичної спільноти проходить 1-2 червня у Молдові в замку Mімі за 35 кілометрів від Кишинева. У ньому беруть участь 47 президентів та прем'єр-міністрів, а також глави європейських структур.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський у Молдові закликав лідерів європейських держав сприяти Перемозі України.