Зеленський у замку Мімі закликав лідерів 50 держав сприяти Перемозі України

14:22, 01.06.2023
Зеленський у замку Мімі закликав лідерів 50 держав сприяти Перемозі України

Мая Санду та Володимир Зеленський спілкуються з жрналістами у замку Мімі в Молдові. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський провів переговори з президенткою Молдови Маєю Санду та прем’єр-міністром країни Доріном Речаном в межах участі у саміті Європейської політичної спільноти у замку Мімі в молдовському селі Бульбоака у четвер, 1 червня.

 

Під час виступу на саміті глава держави заявив про існування відомого Європі плану, який дозволить Україні впоратися з російською агресією.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента.

 

Зокрема, український лідер відкрив дискусію після виступи президентки Молдови Маї Санду та висловив впевненість, що його пояснення відомі партнерам. Адже саміт зібрав лідерів майже 50 держав.

 

За його словами, є три кроки і, по суті, напрямки допомоги.

 

 

«Перше – це повний захист від російського терору, передусім на землі, але також на небі», – пояснив Зеленський і закликав Захід надавати Україні бойові літаки і системи ППО, які дозволять Україні отримати перевагу на полі бою. Він акцентував, що радий нагоді обговорити сьогодні з партнерами авіаційну коаліцію та коаліцію «Петріотів».

 

По-друге, глава держави закликав світ чітко визначатися з усіма проявами російської агресії, не лише в Україні, а також навів приклад російської  окупації у Молдові.

 

«Ми всі бачимо, звідки походить агресія, хто є агресором. Росія обрала шлях агресії... Але російський контингент перебуває у Придністров’ї вже понад 30 років. І як довго ще буде там лишатися? На це запитання треба дати відповідь», – пояснив він.

 

 

Як третій елемент подолання агресії Зеленський назвав вступ України до НАТО та ЄС: «На саміті НАТО має бути чітка дорога до членства і мають бути схвалені гарантії безпеки, а восени – також мають розпочатися переговори в ЄС».

 

За його словами, Україна готова бути в НАТО й чекає, коли Альянс буде готовий запросити її. Президент також переконаний, що в довгостроковому періоді місце в ЄС отримають не тільки Молдова з Грузією, а і Україна.

 

 

Спілкуючись з пані Санду Зеленський зазначив, що радий бути в Молдові. «Непросто було приїхати сюди, але це послання від усіх українців, що ми реально підтримуємо Молдову, народ Молдови. Ми справді раді історично йти разом, пліч-о-пліч. Дякую насамперед молдованам – ви даєте прихисток нашим людям із перших днів повномасштабної війни. Ми ніколи цього не забудемо», – сказав він.

 

Зі свого боку Мая Санду зазначила, що для Молдови велика честь приймати цю зустріч Європейської політичної спільноти, і дуже важливо, що в ній бере участь Володимир Зеленський.

 

«Україна сьогодні забезпечує безпеку Молдови, і ми за це дуже вдячні. Молдова поважає суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в міжнародно визнаних кордонах. Молдова також підтримує формулу миру, яку запропонував Президент Зеленський. І, звичайно, ми підтримуємо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України», – зазначила президентка Санду.

 

Як повідомляла «УМ», у четвер президент Зеленський прибув на саміт Європейської політичної спільноти у Молдові.