Дуда узаконив розслідування впливів Москвовії у Польщі

18:45, 29.05.2023
Дуда узаконив розслідування впливів Москвовії у Польщі

Анджей Дуда під час пресконференції у Варшаві. (Фото: Kancelaria Prezydenta RP)

Президент Польщі Анджей Дуда підписав неоднозначний закон про створення Державної комісії з розслідування російських впливів у Польщі в 2007-2022 роках.

 

Після цього польський лідер направив закон на розгляд Конституційного суду.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Дуда заявив під час пресконференції у Варшаві, інформує Канцелярія президента Польщі у понеділок.

 

Зокрема, пан Анджей наголосив, що російські впливи в Європі «викликали турбулентність» і їх наслідком стали агресія проти України, енергетичні та інші проблеми. Він упевнений, що вони потребують вивчення, тому попросив прем’єр-міністра Матеуша Моравецького, аби він порушив це питання у Європейській раді.

 

«На мій погляд, таку комісію, такого типу орган слід створити на європейському рівні, щоб розслідувати вплив Росії також у європейських інституціях», - підкреслив Дуда.

 

Президент зазначив, громадськість Польщі повинна знати про російський вплив на політичне життя в країні.

 

«Тому я також, у нас в Польщі, вирішив підписати закон, який нещодавно прийнятий у польському парламенті, що стосується створення спеціальної державної комісії щодо розслідування російського впливу на аспекти, пов’язані з безпекою Польщі протягом останніх двох десятиліть», - пояснив політик.

 

Зауважимо, закон передбачає, що новостворена комісія проаналізує офіційні документи, випадки передання інформації третім особам та ухвалення "шкідливих рішень" у період з 2007 по 2022 рік. Комісія також матиме повноваження скасувати адміністративні рішення, ухвалені внаслідок російського впливу.

 

Польська опозиція виступає проти створення комісії у такому вигляді, підкреслюючи, що вона буде інструментом тиску і переслідування. Маршалок Сенату Польщі Томаш Гродзький заявив, що це рішення Дуди є “скандальним та ганебним”.

 

Ще 14 квітня Сейм схвалив закон про створення комісії з розслідування російських впливів, однак вже 11 травня Сенат скасував його. Втім, 26 травня Сейм подолав вето Сенату, в якому більшість має опозиція.

 

Як повідомляла "УМ", Інститут військових справ Польщі готуєт звіт, в якому буде задокументовано усі збитки, що завдав країні Радянський союз. Цей рахнок Варшава виставить Москві. Документ буде подібний до того, який нещодавно Варшава підготувала стосовно Німеччини за втрати в роки Другої світової війни.