Станіслав Кравченко обраний новим головою Верховного Суду

13:51, 26.05.2023
Станіслав Кравченко обраний новим головою Верховного Суду

Новий голова ВСУ Станіслав Кравченко. (facebook.com/supremecourt.ua)

Голова Касаційного кримінального суду у складі ВСУ Станіслав Кравченко обраний новим головою Верховного Суду під час голосування на засіданні пленуму суддів у п’ятницю, 26 травня.

 

За Кравченка проголосували 108 суддів зі 148-ми зареєстрованих на пленумі. Тоді як 11 суддів не підтримали жодного кандидата.

 

Як повідомляє Україна молода з посиланням на пряму трансляцію засідання пленуму ВСУ.

 

Заступника голови Верховного Суду обиратимуть на наступному пленумі.

 

На початку засідання було оголошено, що воно є повноважним, оскільки  зареєструвались 148 суддів зі 165-ти.

 

Спочатку частина суддів та кандидати, зокрема Наталія Коваленко, попросили відкласти засідання, бо забракло часу, щоб сформувати команду та підготуватися.

 

Але більшість суддів таки проголосували за проведення виборів голови. Також було обрано лічильну комісію і затверджено порядок денний та форму бюлетеня для таємного голосування.

 

На посаду голови ВСУ претендували наступні кандидати:

 

Станіслав Кравченко – голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду (кандидатура голови ККС ВС запропонована групою суддів Верховного суду)

 

Наталія Коваленко – суддя Касаційного адміністративного Суду у складі Верховного суду

 

Альберт Єзеров – суддя Касаційного адміністративного Суду у складі Верховного суду

 

Іван Міщенко – суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного суду

 

За словами судді Касаційного адміністративного суду Вікторії Мацедонської потрібно підіймати рівень довіри українців до судової системи й безпосередньо до Верховного суду.

 

«Попри те, що відбувся такий корупційний скандал з ексочільником Верховного суду Всеволодом Князєвим, в Україні дуже багато доброчесних, професійних і завзятих суддів, які чесно і сумлінно виконують свої професійні обов'язки. Тому пленум з обрання голови потрібен не лише нам, а фактично всій судовій системі та суспільству», — сказала Вікторія Мацедонська.

 

Як повідомляла «УМ», Верховний Суд запланував пленум на 26 травня вже за 10 днів після зняття з посади попереднього очільника Всеволода Князєва. Такий виборчий поспіх Верховного Суду здивував окремих політиків та експертів.

 

Нагадаємо, 16 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання хабара керівництвом та суддями Верховного Суду. Правоохоронці затримали чинного голову Суду Князєва та вилучили $2,7 млн. Пізніше САП повідомила про підозру Князєву та його спільнику – адвокату.

 

Того ж дня пленум Верховного суду проголосував за висловлення недовіри голові Верховного Суду Всеволоду Князеву. Відтак він втратив статус голови ВС, але залишається суддею цієї інстанції.

 

18 травня Вища рада правосуддя задовольнила подання САП про арешт Князєва.