Крим має стати національно-територіальною автономією корінних народів - Чубаров

15:18, 24.05.2023
Крим має стати національно-територіальною автономією корінних народів - Чубаров

Рефат Чубаров під час відеоконференції в Європарламенті. (facebook.com/dogrujol)

Після перемоги України у російсько-українській війні та звільнення Криму півострів  має стати національно-територіальною територією корінних народів – кримських татар, караїмів та кримчаків.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час конференції в Європарламенті на тему "Кримські татари після лютого 2022 року" у Брюсселі.

 

«Щодо статусу звільненого Криму у складі Української держави... Єдина позиція кримсько-татарського народу, яка полягає в тому, що утворена на території Кримського півострова Автономна Республіка Крим та м. Севастополь підлягає трансформації у національно-територіальну автономію, яка залишатиметься назавжди невід'ємною складовою частиною України і здійснювати повноваження, визначені Конституцією України", - наголосив пан Чубаров.

 

Глава Меджлісу підкреслив, що на етапі останніх приготувань України до вступу в Європейський Союз важливо, щоб українські політики та суспільство "усвідомлювали універсальність цінностей і принципів демократії", на основі яких має розвиватися Україна.

 

«Маємо розвивати незалежну демократичну Українську державу, у якій і корінні народи, при цьому нагадаю, що в Україні всі три корінні народи - кримські татари, караїми та кримчаки - сформувалися на території Криму, щоб вони нарешті отримали не декларативні, а реальні політичні, правові й економічні гарантії щодо свого збереження та розвитку», - констатував Рефат Чубаров.

 

 

Він також закликав міжнародне співтовариство затвердити комплекс заходів, "які виключали б гіпотетичну можливість реваншу москви" після закінчення війни.

 

Пан Чубаров додав, що, на його дуку, головним завданням стане притягнення до відповідальності "військових і цивільних посадових осіб росії, пропагандистів, інших злочинців зі складу збройних сил і окупаційних адміністрацій, винних у скоєнні насильства і вбивств на території України".

 

«Ми впевнені, що незабаром Крим буде звільнено від російських загарбників, державний суверенітет України буде відновлено у межах міжнародно визнаних кордонів. Впевнені також, що російсько-українська війна завершиться кардинальним переформатуванням світової конструкції міжнародної безпеки, що забезпечуватиме мирний розвиток людської цивілізації», - підсумував глава Меджлісу.

 

Як повідомляла «УМ», партизани з руху «Атеш» переконані, що Україна переможе, а вони повернуться знову додому, до Криму, як це робили й раніше.