Італія долучиться до підготовки українців в рамках «коаліції винищувачів»

00:47, 21.05.2023
Італія долучиться до підготовки українців в рамках «коаліції винищувачів»

Джорджія Мелоні та Ріші Сунак у Хіросімі. (facebook.com/giorgiameloni.paginaufficiale)

Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні заявляє, що її країна може долучитись до міжнародних зусиль із підготовки українських льотчиків на сучасних винищувачах.

 

Втім, за її словами, про передання сучасних винищувачів F-16 не йдеться, бо Італія  ними не володіє.

 

Як інформує Україна молода, про це Джорджія Мелоні сказала під час пресконференції за підсумками участі в саміті G7 у Японії.

 

Глава уряду Італії підкреслила, що її держава немає F-16, "тому ми навряд чи зможемо взяти участь у проєкті" з надання

 

"Йдеться про можливу підготовку українських льотчиків, рішення про яку ми ще не ухвалили й оцінюємо разом із союзниками", – додала пані Мелані.

 

Водночас, речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що з прибуттям в Україну F-16 ми виграємо війну. Ці винищувачі можуть працювати по наземних, повітряних та надводних цілях, а також будуть перекривати територію України там, де немає комплексів ППО.

 

«Ми наголошували нашим партнерам про необхідність для України F-16, бо не можемо ми тими засобами ППО, які існують ще з радянських часів, перекрити всю територію України.

 

Ми отримуємо постачання західних систем ППО: NASAMS, IRIS-T, Patriot та вже SAMP/T, а також ППО сухопутних військ, з основних - Crotale, Gepard, Avenger.

Територія країни та протяжність державного кордону велика, а лінія фронту, враховуючи Білорусь, Придністров'я та чорноморське узбережжя - понад 2,5 тис. км.

 

Відповідно, перекрити комплексами ППО, на жаль, не вдасться. Тому нам потрібен F-16, у якого є винищувальне прикриття, він також є частина ППО. Винищувач може працювати по повітряних цілях як знизу, так і зверху. Там, де немає ППО, буде працювати F-16», сказав пан Ігнат в ефірі espreso.tv.

 

За його словами, радянські МіГ та Су неспроможні наразі ефективно та якісно відпрацьовувати по дронах-камікадзе, таких як "шахеди", а також проти крилатих ракет.

 

Тоді як  F-16 створений, щоб стати частиною ППО та ефективно перехоплювати такі типи повітряних цілей. Крім того, з цим винищувачем у рази зросте ефективність застосування ракет HARM, керованих авіабомб JDAM і так далі.

 

F-16 допоможе наземним військам ЗСУ швидко деокупувати українські території, бо буде завдавати удари по ворожих командних пунктах, військових угрупованнях, логістичних ланцюгах постачання.

 

Ці винищувачі також мають протикорабельні ракети. Речник повітряних сил наголосив, що F-16 – багатоцільовий літак, який може працювати по наземних, повітряних та надводних цілях, бо має на озброєнні ще й ракети "Гарпун".

 

Нагадаємо, раніше цього тижня Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16.

 

До неї вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.